Loading...

Calzone zrobisz z pomocą Thermomixa

Calzone Thermomania Thermomix

Calzone uwielbiam nawet bardziej niż pizzę, serio serio. Jeśli chcecie wypróbować coś innego – oto przepis na calzone przygotowane przy pomocy Thermomixa. U mnie z jajkiem i mozzarellą, ale możecie zrobić je na przykład z salami i sosem czosnkowym czy z czym tam lubicie. Przepis poniżej oraz filmowa podpowiedź jak to posklejać, żeby się trzymało oraz co się stanie gdy jednak źle posklejamy 😉



Calzone z mozzarellą i jajkiem “Włoskie smaki” – przepis na Thermomix

Składniki:

  • 220g ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20g świeżych drożdży
  • 400g mąki chlebowej (czyli minimum typ 720) orkiszowej lub pszennej
  • 50g oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 300g mozzarelli
  • 250g pomidorów
  • 100g szynki
  • bazylia do smaku
  • 4 jajka

1. Przygotowujemy ciasto
220 g ciepłej wody, 1 łyżeczka cukru, 20 g świeżych drożdży mieszamy 20s/obr.2.
400 g mąki chlebowej, 30 g oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soli – wyrobić 2 min/interwał.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski i odstawić na 2h do wyrośnięcia.
2. Przygotowujemy nadzienie
300 g mozzarelli rozdrobnionej lub w kawałku po rozdrobnieniu przełożyć do osobnego naczynia, następnie 250 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki, 20 g oliwy z oliwek, 1 szczypta soli – rozdrabniamy 2s/obr.5. Pomidory odsączamy w koszyczku. Mieszamy pomidory, ser, 100 g szynki i bazylię (lub inne lubiane zioła).
3. Tworzymy calzone
Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na placek o średnicy 26 cm. Brzegi zwilżamy wodą. Na środek każdego wykładamy 1/4 nadzienia, w środku robimy dołek, wbijamy jajko i zlepiamy brzegi ciasta – jak to zrobić żeby się udało i na co zwrócić uwagę?
4. Pieczenie
Calzone układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika na 20-25 minut, temperatura 200 stopni C.