You are currently viewing Brownie z krówkami – inaczej i pysznie

Brownie z krówkami – inaczej i pysznie

Brownie to ciasto znane i lubiane. Co jeśli do niego dodamy krówki? Wtedy brownie jest jeszcze bardziej lubiane, bo nie dosyć, że jest wilgotne i bardzo czekoladowe to jeszcze tu i tam trafia się na kawałek karmelowo-mlecznego cukierka. Coś wspaniałego, serio.



To ciasto łatwo jest zrobić niezależnie od posiadanego w domu sprzętu. Wystarczy połączyć wszystkie składniki tylko do jednolitej masy i już. Koniecznie zwróć uwagę na to, żeby składniki miały temperaturę pokojową, bo brownie bywa kapryśne. Podobnie krówki – użyj tych niezbyt ciągnących i miękkich, poszukaj tych twardszych. Gdyby zaczęły się rozpuszczać mogą nam zrobić piękny zakalec – smaczny, ale niezbyt popisowy. 😉

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Brownie z krówkami – www.thermomania.com.pl

Składniki:

1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę i odważyć do niej 100g cukierków typu krówka, miskę z krówkami odstawić.

2. Składniki muszą mieć tę samą temperaturę, najlepiej wszystko wcześniej wyjąć z lodówki i poczekać aż osiągnie temperaturę pokojową. To minimalizuje ryzyko zakalca. Do naczynia miksującego włożyć 200g mlecznej czekolady w kawałkach i 100g migdałów w płatkach lub słupkach, zmiksować 10s/obr.10.

3. Do naczynia dodać 1 łyżkę kakao, 150g miękkiego masła, 100g cukru trzcinowego, 4 jajka, 150g mąki orkiszowej lub pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 szczyptę soli, wymieszać przy pomocy kopystki 30s/obr.4,5.

4. Masę przełożyć do blachy o średnicy 23cm wysmarowanej masłem i posypanej łyżką kakao. Szpatułką wyrównać wierzch. Na wierzchu ułożyć krówki wciskając je w ciasto tak jak na filmie.

5. Piec w 160°C przez 30 minut. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku na 5 minut, następnie wyjąć. Podawać po całkowitym ostudzeniu.

Jeśli chcesz zrobić to ciasto bez urządzenia wielofunkcyjnego posiekaj drobno czekoladę z migdałami, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj je widelcem tylko do połączenia składników. Dalej postępuj jak na filmie.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.pl, przepis został zmodyfikowany.


Brownie z krówkami - inaczej i pysznie Thermomania Thermomix