Loading...

Błyskawiczny i najlepszy na świecie murzynek

Błyskawiczny i najlepszy na świecie murzynek - Thermomania Thermomix

Pisałam Ci już kilka razy o jednej z najlepszym według mnie książek z przepisami na Thermomix – Nasi przedstawiciele polecają. Ja kocham książki w ogóle, także dobre książki kucharskie. Gdy otwieram tę książkę – wszystkie przepisy mi się podobają, każdy mam ochotę wypróbować (i zapewne w końcu tak będzie 😉 ). Teraz przyszła kolej na murzynka błyskawicznego, po prostu musiałam ten przepis przetestować, oczywiście zmodyfikować go i polecić Tobie. 🙂







Zdecydowanie zmniejszyłam ilość cukru, zmieniłam mąkę pszenną na orkiszową i zamiast konfitur (które też wszakże są bardzo słodkie) użyłam dżemu 100% (czyli bez dodatku cukru).

Zacznij od obejrzenia poniższego filmiku, zobacz jak to odbyło się w mojej kuchni – od razu uprzedzam, że murzynek wyjdzie Ci piękny, wysoki i bardzo wilgotny i będzie go cała wielka blacha. 🙂

Przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Murzynek błyskawiczny – przepis na Thermomix – www.thermomania.com.pl

Składniki:

1. Rozgrzać piekarnik do 180°C .

2. Do naczynia miksującego wlać 500g mleka, 100g oleju, wsypać 250-300g cukru trzcinowego lub ksylitolu, dodać 2 jajka, 540g mąki, 2 łyżeczki sody, łyżeczkę wanilii, 2-3 łyżeczki przyprawy korzennej i 50g gorzkiego kakao, wymieszać 1min/obr.5.

3. Dodać 280g dżemu z czarnej porzeczki, ponownie wymieszać 20s/obr.wsteczne 4.

4. Ciasto przelać do dużej blachy (40x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez 30 minut w 160°C, zwiększyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 25-30 minut.

5. Przygotować polewę: do naczynia miksującego włożyć 100g mlecznej czekolady i dodać 2 łyżki śmietany min. 30%, podgrzać 5min/50°C /obr.2. Gotową polewą polać przestudzone ciasto, podawać po zastygnięciu polewy.

 

Błyskawiczny i najlepszy na świecie murzynek - Thermomania Thermomix





 

Comments (22)

  • bsztuka 1 rok ago Reply

    Upiekłam dzisiaj murzynek,nigdy lepszego nie jadłam,wyrósł mega duży,wilgotny a do tego szybko się robi:)

    Thermomania 1 rok ago Reply

    Bardzo się cieszę 🙂 Smacznego 🙂

  • Bogusława 1 rok ago Reply

    mam ten przepis i stosuje z sukcesem, ale nie dodawałam czekolady – spróbuję

    Thermomania 1 rok ago Reply

    Smacznego 🙂

  • Holly 1 rok ago Reply

    Jak będę mieć te maszynę to zrobię to i wiele innych 🙂

    Thermomania 1 rok ago Reply

    🙂

  • Dominika 1 rok ago Reply

    A u mnie termomix odmówił kręcenia. Musiałam podzielić ciasto ma 2 części .

    Thermomania 1 rok ago Reply

    I co mu zrobisz 😉 widocznie też chciał mieć niedzielę a nie tylko pracuje i pracuje 😉 Jak wyszło ciasto? 🙂

  • BeztroskaMama 1 rok ago Reply

    Uwielbiam murzynki – to był jeden z nielicznych placków jaki jadłam w dzieciństwie 🙂

    Thermomania 1 rok ago Reply

    Smacznego 🙂

  • Joanna Gajdowska 1 rok ago Reply

    Upiekłam bardzo duży wyrusł tylko nie wiem czemu góra mi popękała 🙁

    Thermomania 1 rok ago Reply

    Za wysoka temperatura widocznie, następnym razem o 10 stopni mniej i o 10 minut dłużej i będzie dobrze. 🙂 A jak popękany to nawet lepiej, więcej polewy się zmieści 😉

  • Joanna Gajdowska 1 rok ago Reply

    Miałam temperature 160 i termoobieg 🙂 to nie wiem do ilu jeszcze zmniejszyć 😏😂

    Thermomania 1 rok ago Reply

    Jak masz termoobieg to tak jakby było o 10 stopni więcej. Następnym razem 160 bez termoobiegu, a pod koniec pieczenia podkręcić do 180 (ostatnie 10 minut)- tak jak w przepisie. 😉

  • Marta Piechota 1 rok ago Reply

    Pkt. 1 nie adekwatny do pkt. 4 Rozgrzeje piekarnik do 180st i piecz 30min w 160st 🤔🤔 Zobaczymy co to wyjdzie 😀

    Thermomania 1 rok ago Reply

    Jak najbardziej adekwatny 😉 – nagrzewasz do 180, otwierasz drzwi piekarnika wstawiasz ciasto i już masz 160, po czym pieczesz w 160. A pieczesz w 160 żeby ciasto nie było suche i spalone tylko idealnie wypieczone i wilgotne. Na ostatnie minuty podkręcasz temperaturę do 180 aby utrwalić strukturę ciasta, innymi słowy zapiec je, aby nie opadło po wyjęciu z piekarnika. 😉

  • Beata Kurzajczyk 12 miesięcy ago Reply

    Piekłam to ciacho 🙂 pyszne.. Chyba nawet juz dwa razy, zawsze z połowy bo chyba w filmiku mowilas ze to na duza blache. Ile wyjdzie z tego keksówek jak zrobie całosc , tych małych-normalnych>>??? Che zrobic je w wersji swiateczje baaaaardzo piernikowej 🙂
    Pyszny jest 🙂 dlatego zaeksperymentuje z na swieta w sam raz !

    Thermomania 12 miesięcy ago Reply

    Super, cieszę się, że smakuje i się udaje 🙂 3-4 keksówki bo to ciasto mocno wyrasta. Robiłam je też w formie muffinek, wyszło ich bardzo dużo. 🙂

  • Kamila Bagniewska 10 miesięcy ago Reply

    Rewelacja!!!!

  • Thermomania 10 miesięcy ago Reply

    Cieszę się 🙂

  • Marta Sęp 8 miesięcy ago Reply

    Wygląda przepysznie, ale mam pytanko: czy taka porcja zmieści się w TM 31, bo na filmiku widzę, że korzystasz z nowego modelu, który jest pojemniejszy.

    Thermomania 8 miesięcy ago Reply

    Zmieści się, przepis adaptowałam z książki na TM31. 🙂

Leave a Reply