You are currently viewing Babka drożdżowa z czekoladą, orzechami i żurawiną

Babka drożdżowa z czekoladą, orzechami i żurawiną

Ciasta drożdżowe to zdecydowanie moje ulubione wypieki. Co prawda wiele czasu zajęło mi dopracowanie przepisów tak, aby w moim piekarniku się nie paliły (nigdy nie piekę ciast w 180°C, a już w ogóle nie ma mowy o 200°C czy 220°C – chyba, że lubisz jeść spalone, wtedy proszę bardzo). Przekonałam się z czasem, że ciasto drożdżowe wcale nie jest takie wrażliwe ani takie kapryśne ani takie czasochłonne jak mi to mówiła babcia.

Niezwykłość tej babki polega na tym, że jest zrobiona z kawałków ciasta drożdżowego z nadzieniem, dzięki czemu po upieczeniu w środku widoczne są zawijasy i spirale z czekolady, orzechów, cynamonu i żurawiny. Brzmi pysznie? Bo taka właśnie jest!

Babka drożdżowa z czekoladą, orzechami i żurawiną Thermomania Thermomix

Najlepiej smakuje na ciepło, ale możesz ją także przygotować dzień czy dwa wcześniej i zamrozić, a potem podgrzać ją w piekarniku i zaskoczyć wszystkich świeżym aromatycznym ciastem.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 140, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Babka drożdżowa z czekoladą, orzechami i żurawiną – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 80g żurawiny lub rodzynek
  • 80g rumu
  • 180g mleka
  • 20g drożdży
  • 100g cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 450g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 3 łyżeczki soli
  • 150g miękkiego masła
  • 350g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 100g orzechów włoskich lub pecan
  • 50g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 5g oleju

1. Do miseczki wsypać 80g żurawiny lub rodzynek, zalać je 80g rumu, odstawić.

2. Do naczynia miksującego wlać 180g mleka, dodać 20g świeżych drożdży, wsypać 100g cukru trzcinowego – podgrzać 3min/37°C/ obr.1.

3. Do naczynia miksującego wbić 3 jajka, wsypać 450g mąki orkiszowej lub pszennej i 3 łyżeczki soli, wyrobić ciasto ze zdjętą miareczką 3min/interwał (funkcja do wyrabiania ciasta).

4. Ustawić kolejne wyrabianie- 3min/interwał. Przez otwór w pokrywie dodawać partiami 150g bardzo miękkiego masła. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, przełożyć do miski, nakryć folią spożywczą aby nie wyschło i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – aż podwoi swoją objętość.

5. Umyć naczynie miksujące. Wsypać do niego 100g orzechów włoskich lub pekan, 200g połamanej na kawałki czekolady, 50g cukru trzcinowego i 2 łyżeczki cynamonu – posiekać 15s/obr.4.

6. Gdy ciasto będzie wyrośnięte w jego środek wbić pięść aby wypuścić nagromadzone gazy. Przełożyć na papier do pieczenia wysypany mąką i rozwałkować na grubość 1 cm w kształt prostokątu o wymiarach 30×45 cm. Ciasto będzie miękkie i elastyczne, być może trzeba będzie podsypać dodatkowo mąką, aby się nie kleiło do wałka.

7. Wierzch rozwałkowanego ciasta posmarować cienko masłem. Wylać na niego żurawinę/rodzynki razem z rumem. Wyłożyć mieszankę orzechów, czekolady, cukru trzcinowego i cynamonu. Wszystko wyrównać, rozsmarować na powierzchni ciasta.

8. Pomagając sobie papierem do pieczenia zwinąć dosyć ciasną roladę począwszy od dłuższego boku. W zależności od posiadanej formy do babki podzielić ciasto na 8 (jeśli forma jest węższa i dosyć wysoka) lub 12 kawałków (jeśli forma jest szeroka i duża).

9. Kawałki ciasta układać w wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formie. Przed włożeniem do formy nadać im okrągły kształt i kłaść łączeniem w górę, w dwóch warstwach tak, aby wypełniły foremkę (niezbyt ciasno bo ciasto jeszcze mocno urośnie).

10. Przykryć foremkę folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut. Rozgrzać piekarnik do 150°C.

11. Babkę piec w 150°C przez 30 minut, podnieść temperaturę do 180°C i piec przez 10 minut.

12. Babkę można udekorować polewą czekoladową lub lukrem – tutaj przepis na polewę czekoladową i lukier.

13. Najlepiej smakuje na ciepło, więc lepiej nie robić jej z wyprzedzeniem. Poza tym świetnie się nadaje do mrożenia, potem wystarczy ją wyjąć z zamrażarki i przez chwilą podgrzać w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Można ją zamrozić w całości lub w kawałkach i odmrażać w miarę potrzeby.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z książki „Indulgent cakes”. Przepis został zmodyfikowany.

Babka drożdżowa z czekoladą, orzechami i żurawiną Thermomania Thermomix

Babka drożdżowa z czekoladą, orzechami i żurawiną Thermomania Thermomix

Babka drożdżowa z czekoladą, orzechami i żurawiną Thermomania Thermomix