Prosty i skuteczny przepis na proste i pyszne ciasto – jeśli tego szukasz – babka wielkanocna na piwie na pewno Cię nie zawiedzie. Dodatek piwa powoduje, że ciasto jest puszyste i ma zdecydowanie ciekawy smak. Możesz użyć dowolnego piwa, może to być także smakowe wtedy będziesz mieć jeszcze ciekawszy wypiek.
Wystarczy wszystkie składniki wrzucić do miksera lub urządzenia wielofunkcyjnego i zmieszać do uzyskania gładkiej masy. I upiec w formie na babkę. Więcej czasu zajęło mi robienie polewy niż samego ciasta ;).
Od niedawna w niedzielę zamknięte są wszystkie większe sklepy. Co robić jeśli to właśnie w tym dniu koniecznie chcesz upiec ciasto? Ja wybrałam się na Szczeciński Bazar Smakoszy. Nie dość że odbywa się w każdą niedzielę to jeszcze pod jednym dachem zgromadzili się tam rolnicy ekologiczni, piekarze, cukiernicy, przetwornicy, możesz tam kupić sery, wędliny, lecz co najważniejsze w kontekście planowanego ciasta – mąkę bez dodatków i polepszaczy, wiejskie jajka i piwo rzemieślnicze. Można też napić się kawy, wina czy zjeść śniadanie lub obiad zależnie od pory, w której tam się znajdziesz. Ja jestem tym miejscem oczarowana i wracam tam co niedzielę. Jeśli będziesz w Szczecinie w niedzielę, zajrzyj tam.
Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 140, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Babka na piwie – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 230g oleju o neutralnym smaku
- 220g ksylitolu lub cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szczypta soli
- 4 jajka
- 450g mąki orkiszowej lub pszennej (u mnie typ 650, może być jaśniejsza, jednak ciemniejszej niż ta już bym nie ryzykowała)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g jasnego piwa (może być smakowe)
1. Do naczynia miksującego wlać 230g oleju o neutralnym smaku, wsypać 220g ksylitolu lub cukru, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego, dodać szczyptę soli, 4 jajka, 450g mąki orkiszowej lub pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 250g piwa – wymieszać 30s/obr.5.
2. Wysmarować masłem i wysypać mąką średniej wielkości formę do pieczenia babki (taką z kominem na środku). Rozgrzać piekarnik do 160°C termoobieg.
3. Ciasto przelać do wcześniej przygotowanej formy do babki.
4. Piec przez 50-60 minut w 160°C z termoobiegiem. Koniecznie sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.
5. Babkę można udekorować polewą czekoladową lub lukrem – tutaj znajdziesz przepis na polewę i lukier.
Jeśli chcesz przygotować tę babkę bez urządzenia wielofunkcyjnego zmiksuj wszystkie składniki aż się połączą w jednolitą masę. Dalej postępuj jak w powyższym przepisie.