Zupa z soczewicą i kiełbasą - szybki rozgrzewający obiad Thermomania Thermomix

Zupa z soczewicą i kiełbasą – szybki rozgrzewający obiad

Szybki, sycący i rozgrzewający obiad to coś co lubię – taka właśnie jest zupa z soczewicą i kiełbasą. Dzisiaj miałam taki dzień, że tylko biegałam z miejsca na miejsce i ledwo udawało mi się wyrobić na życiowych zakrętach.



Wpadłam do domu głodna, pies czekał na wyprowadzenie, w domu chaos i armageddon, a tu jeszcze do drzwi się dobija pan serwisant od filtrów wody, jak w końcu spojrzałam na zegarek – stwierdziłam, że pozostało mi jakieś 30-40 minut i będę musiała biec aby odebrać dziecko z placówki oświatowej. Oczywiście wtedy kiedy mnie nie będzie wróci mąż – głodny – i zacznie zaglądać do wszystkich szafek i garnków, podniesie każdą pokrywkę i obróci każdy kamień w poszukiwaniu jedzenia.

Szybki rzut oka do cookidoo naprowadził mnie na przepis na zupę z soczewicy. Zmodyfikowałam przepis, aby można było taką zupę zrobić szybko, bez namaczania soczewicy i czekania na nią przez 8 godzin. Już wystarczy, że od trzech dni chodzę nad zakwasem do chleba. 😉

Zupa z soczewicą i kiełbasą - szybki rozgrzewający obiad Thermomania Thermomix

Zupa z soczewicą i kiełbasą – przepis na Thermomix – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 120g cebuli
  • 100g korzenia selera
  • 100g marchewki
  • 200g ziemniaków
  • 150g czerwonej soczewicy
  • 1200g wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego (tutaj jest przepis na koncentrat)
  • 200g dobrej jakościowo kiełbasy drobiowej

1. Do naczynia miksującego włożyć pokrojoną na kawałki cebulę, seler, marchew i ziemniaki, rozdrobnić 10s/obr.5.

2. Dodać soczewicę i wodę, sok z cytryny, sól i koncentrat bulionu warzywnego. Ustawić gotowanie – 28min/100°C//obr.1. Po 12 minutach zdjąć miarkę i na to miejsce wstawić koszyczek – zupa ze strączkami lubi kipieć stąd ta zamiana jak tylko wszystko się podgrzeje, a jeszcze zanim zacznie się gotować i uciekać nam z Thermomixa.

3. Dodać kiełbasę pokrojoną na cienkie plasterki, gotować z założoną miarką 3min/90°C//obr.1. Możesz też użyć dobrej jakości kabanosów, je także pokrój na cienkie plasterki przed dodaniem do Thermomixa.

4. Zupę podawać od razu.

Świetnie smakuje także na drugi dzień, można ją ze sobą zabrać na przykład do pracy.

Zupa z soczewicą i kiełbasą - szybki rozgrzewający obiad Thermomania Thermomix