Jeśli macie dosłownie kwadrans na zrobienie obiadu, a do tego dysponujecie cukinią, koniecznie wypróbujcie przepis na tę zupę w mojej trochę odmienionej wersji. 🙂 Polecam też zastąpienie cukinii dynią – będzie równie pysznie.
Jej smak jest zaskakujący – przecież składa się z dosłownie kilku produktów, a zyskaliśmy pyszne sycące danie, którym naje się cała rodzina.
Zupa krem z cukinii – Kulinarne ABC – przepis na Thermomix
Składniki:
- 50g pora lub cebuli (ja wolę tę zupę z porem)
- 1 ząbek czosnku
- 500g cukinii – jeśli jest młoda nie obieramy ze skóry. Jeśli skóra jest twarda trzeba ją usunąć, podobnie jak pestki.
- 400g wody (ponieważ lubię gdy zupa jest gęsta)
- 1 czubata łyżka koncentratu bulionu warzywnego (przepis tutaj)
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka masła
- 40g serka kremowego (ja użyłam mascarpone, może to być także dowolny serek topiony także smakowy np. koperkowy)
1. Pora (lub cebulę) i czosnek rozdrobnić – 3s/obr.5.
2. Dodać cukinię, wodę, koncentrat bulionu, sól i pieprz, gotować 15min/100 stopni C/obr.1
3. Dodać masło i serek, zmiksować 1min/obr.8. Podawać z grzanką, bagietką lub chlebem. Ja lubię tę zupę z ciecierzycą z puszki. Smacznego! 🙂