Zupa krem z brukselką, curry i soczewicą Thermomania Thermomix

Zupa krem z brukselką, curry i soczewicą

Nie wiem jak Ty, lecz ja czekam całą jesień aż wreszcie pod sam jej koniec na straganach, rynkach i u moich ulubionych ekologicznych rolników Dobrodziejów pojawi się ona – brukselka. Kochamy ją w domu wszyscy i jemy pod wieloma postaciami.


Dlatego przepis na zupę z brukselką, a do tego jeszcze z curry i sycącą soczewicą przyciągnął mnie od razu. Koniecznie musiałam go wypróbować i Tobie też go polecam z całego serca. Zupa jest przepyszna, kremowa i słodka ale curry jest wyczuwalne i trochę palące (daj go mniej jeśli chcesz tę zupę podać dzieciom). Do tego na przykład grzanki albo prażona dynia, coś wspaniałego.

Ta zupa daje sytość na długo – dzięki soczewicy i świetnie rozgrzewa – to zasługa curry.

Zupa krem z brukselką, curry i soczewicą Thermomania Thermomix

Zupa krem z brukselką, curry i soczewicą – przepis na Thermomix www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 50g cebuli
  • 1 łyżka mielonego curry
  • 10g oleju lub oliwy
  • 40g zielonej soczewicy
  • 1000g wody
  • 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego (przepis tutaj)
  • 500g brukselki

1. Do naczynia miksującego dodać 50g cebuli, rozdrobnić 3s/obr.5, zgarnąć na dno naczynia miksującego.

2. Dodać łyżkę mielonego curry i 10g oleju lub oliwy – dusić bez miarki – 3min/120°C/obr. 1.

3. Do naczynia miksującego dodać 40g zielonej soczewicy, wlać 1000g wody, nałożyć przystawkę Varoma i odważyć do niej 500g brukselki. Gotować 30min/Varoma/obr.1.

4. Po tym czasie zdjąć przystawkę Varoma, ugotowane na parze brukselki dołożyć do naczynia miksującego (można zostawić kilka i potem dodać je do zmiksowanej zupy). Miksować 1min/obr. 5-10 (ustawić obroty 5 i stopniowo zwiększać do 10).

5. Podawać od razu z grzankami lub prażonymi ziarnami słonecznika lub dyni.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.pl. Przepis został zmodyfikowany.

Zupa krem z brukselką, curry i soczewicą Thermomania Thermomix