You are currently viewing Zupa kalafiorowa z grzankami – szybka zupa codzienna

Zupa kalafiorowa z grzankami – szybka zupa codzienna

Są takie dni, kiedy nie ma na nic czasu, a chciałoby się zjeść coś pysznego i sycącego. Wystarczy, że znajdziesz w lodówce kalafior i mleko – z tego wyczarujesz zupę kalafiorową. Jeśli do tego gdzieś wykopiesz ostatnie nawet czerstwe kromki chleba – będą i grzanki do zupy.



W mojej kuchni ta zupa przez ostatnie miesiące pojawiała się najczęściej. Powód jest prosty – dziecko za nią szaleje i przepada, zawsze ją zamawia, więc czemuż by tu protestować? Dwadzieścia minut później zupa wraz z grzankami jest gotowa, następuje pełnia szczęścia.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Zupa kalafiorowa z grzankami – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 500g wody
  • 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego (tutaj przepis)
  • 400g kalafiora
  • 400g mleka roślinnego lub krowiego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 szczypty białego pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • masło, sól, mielona gałka muszkatołowa do przyprawienia grzanek
  • kilka kromek chleba

1. Do naczynia miksującego wlać 500g wody i włożyć 1 czubatą łyżkę koncentratu bulionu warzywnego (tutaj przepis), włożyć koszyczek, odważyć do niego 400g kalafiora pokrojonego na małe kawałki (łatwiej będzie go wtedy zmieścić w koszyczku). Gotować na parze – 18min/Varoma/obr.1.

2. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, zawartość wsypać do wywaru powstałego w naczyniu miksującym. Zmiksować – 30s/obr.8.

3. Dodać: 400g dowolnego mleka (roślinnego lub krowiego), 1 płaską łyżeczkę soli, 2 szczypty pieprzu białego, 1 łyżkę z cytryny, gotować: 5min/100°C/obr.2.

4. Na patelni rozpuścić masło w ilości dowolnej, na niezbyt dużym ogniu żeby masło się nie spaliło. Rozpuszczone masło posypać szczyptą soli i doprawić mieloną gałką muszkatołową. Na patelni w przyprawionym maśle ułożyć kilka kromek pieczywa, smażyć ja na małym ogniu aż staną się rumiane i chrupiące. Ostudzić na kratce i pokroić w kostkę.

5. Zupę kalafiorową podawać z grzankami.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.pl.

Zupa kalafiorowa z grzankami szybka zupa codzienna Thermomania Thermomix



Dodaj komentarz