You are currently viewing Zupa chłodnik z zielonych szparagów i pora

Zupa chłodnik z zielonych szparagów i pora

Na panujące za oknem temperatury najlepszy obiad to obiad na zimno. Chłodnik będzie tu jak znalazł, zwłaszcza, że szparagi nadal królują na straganach i w warzywniakach.

Jeśli jednak chłodników nie uznajesz spokojnie możesz tę zupę pałaszować na ciepło, jest równie pyszna, sprawdziłam.

Bardzo delikatna, kremowa w smaku i konsystencji, na pewno zdobędzie Twoje serce, bo przecież przez żołądek do serca. W moim domu jest chętnie jadana zarówno przez dorosłych jak i dzieci, zwłaszcza jeśli ten dekoracyjny kleks z jogurtu mogą same artystycznie zaaranżować na talerzu.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 170, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Chłodnik ze szparagów i pora – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 100g ziemniaków
  • 70g pora białej i zielonej części
  • 700g zielonych szparagów bez zdrewniałych końcówek
  • 20g masła
  • 600g wody
  • 1 czubata łyżka koncentratu bulionu warzywnego
  • 50g śmietany min. 30% tłuszczu
  • 100g jogurtu najlepiej greckiego
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta czarnego pieprzu

1. Do naczynia miksującego włożyć 100g ziemniaków obranych i pokrojonych na większe kawałki, 70g pora pokrojnego na duże kawałki i łodygi szparagów. Główki odłamać i odłożyć, zostaną użyte w dalszej części przepisu. Rozdrobnić – 5s/obr.5. Rozdrobnione warzywa zgarnąć na dno naczynia.

2. Do warzyw w naczyniu miksującym dodać 20g masła, dusić 4min/120°C /obr.1.

3. Do naczynia miksującego wlać 600g wody, dodać łyżkę koncentratu bulionu warzywnego, pół łyżczeki soli i szczyptę soli, gotować 20min/100°C /obr.1. Przez otwór w pokrywie dodać główki szparagów, gotować 5min/100°C /obr.1.

4. Ugotowaną zupę zmiksować – 1min/obr.5 i stopniowo zwiększać do 10. Przelać do innego naczynia, odstawić do ostygnięcia.

5. Gdy zupa ostygnie dodać 100g śmietany min. 30%, wymieszać i wstawić do lodówki. Jeść na zimno, przed podaniem nałożyć do każdej porcji łyżkę jogurtu.

Zupa chłodnik z zielonych szparagów i pora Thermomania Thermomix

Jeśli chcesz tę zupą przyrządzić bez urządzenia wielofunkcyjnego:

1. Ziemniaki, por i szparagi pokrój drobno, wsyp je do garnka, dodaj masło, duś kilka minut mieszając, aż warzywa zmiękną.

2. Dodaj wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól, pieprz, gotuj 40 minut na małym ogniu. Dodaj główki szparagów i gotuj jeszcze 10 minut.

3. Zblenduj zupę na gładki krem, odstaw do ostygnięcia.

4. Gdy zupa ostygnie dodać 100g śmietany min. 30%, wymieszać i wstawić do lodówki. Jeść na zimno, przed podaniem nałożyć do każdej porcji łyżkę jogurtu.

Inspirację do powstania tego wpisu był przepis z książki „Obfitość” Yotama Ottolenghi. Przepis został zmodyfikowany.

Zupa chłodnik z zielonych szparagów i pora Thermomania Thermomix



Dodaj komentarz