To jest przepis na najlepszą zupę z brokułów jaką jadłam i jaką robiłam w domu. Wielokrotnie przyrządzana, pożarta wraz z dokładką – spokojnie mogą ją polecić.
Kilka składników, które pewnie masz w domu i kilkanaście minut – zupa gotowa. Będzie świetna jako lunch do pracy, sprawdzi się jako rozgrzewająca kolacja, zasmakuje jako pierwsze danie w niedzielnym obiedzie.
Możesz ją podać z dowolnym serem, nie musi to być koniecznie cheddar. Pasują do niej grzanki, zarówno te pokrojone w kostkę i dodane do zupy jak i podane w całości na osobnym talerzu.
Zupa z brokułów z serem cheddar – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 100g sera żółtego na przykład cheddar
- 80g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 5g oleju lub oliwy
- 150g ziemniaków
- 350g różyczek brokuła
- 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego (tutaj znajdziesz przepis)
- 700g wody
- 200g mleka roślinnego lub krowiego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1. Do naczynia miksującego włożyć pokrojony na kawałki ser, rozdrobnić 5s/obr.8. Ser przełożyć do miseczki.
2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 5s/obr.5. Wszystko zgarnąć na dno naczynia, dodać olej lub oliwę, dusić 3min/120°C/obr.1.
3. Do naczynia dodać różyczki brokuła i ziemniaki pokrojone na kawałki, rozdrobnić 8s/obr.5. Zawartość naczynia zgarnąć ze ścianek na dno, dodać koncentrat bulionu i wodę, gotować 15min/100°C/obr.2.
4. Dodać mleko, sól i pieprz oraz połowę wcześniej rozdrobnionego sera, zmiksować 1min/obr.10.
5. Zupę podawać posypaną rozdrobnionym serem w towarzystwie grzanek.
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.pl – przepis został zmodyfikowany.
[mailerlite_form form_id=2]