You are currently viewing Ziołowy kurczak Aleksandry Miotk – pierś nie sucha ;)

Ziołowy kurczak Aleksandry Miotk – pierś nie sucha ;)

Ach te piersi z kurczaka, ach te zioła i aromatyczne przyprawy 🙂 Jeśli je lubisz ten kurczak trafi w Twoje gusta, bo jest ziołowy, gotowany na parze jednocześnie z ziemniakami, więc za jednym zamachem mamy cały obiad. Szybko, smacznie i zdrowo, czyli tak jak lubię. Zioła możesz modyfikować – jeśli podane w przepisie to nie są akurat Twoje ulubione – użyj takich, które lubisz ;).



Oto przepis a poniżej filmik, gdzie możesz zobaczyć jak zawijać te paczuszki z kurczakiem 🙂 Jeśli jeszcze nie wiesz – tutaj znajdziesz mój kanał na You Tube – zachęcam do subskrypcji, jest tam mnóstwo filmów z przepisami.

Ziołowy kurczak Aleksandry Miotk – przepis na Thermomix – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 500-600g piersi z kurczaka bez skóry
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 płaska łyżeczka kardamonu (mielonego)
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego (mielonego)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kozieradki
  • 1/4-1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka soli (u mnie zawsze sól himalajska)
  • 300g marchewki
  • masło do ułożenia na filetach
  • 700g wody
  • 500g ziemniaków

1. Do miski włożyć 500-600 g piersi z kurczaka, dodać 2 łyżki oliwy, kardamon, kmin rzymski, kurkumę, kozieradkę, czarny pieprz i 1/2 łyżeczki soli, wymieszać, odstawić na conajmniej 20 minut do lodówki.

2. Filety ułożyć na osobnych arkuszach papieru do pieczenia o wymiarach 30×30 cm. Na każdym filecie rozłożyć marchewkę pokrojoną w plasterki i 1/2 łyżeczki masła. Zawinąć papier tworząc paczuszki, układając je łączeniem do góry, chowając złączone końcówki pod spód. Ułożyć je na Varomie i wkładzie Varomy. (w razie wątpliwości obejrzyj na filmie jak to zawijać ;))

3. Do naczynia miksującego dodać 700 g wody i 1/2 łyżeczki soli. Włożyć koszyczek, odważyć do niego 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w ćwiartki.

4. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 20-25 min/Varoma/obr.2.

Ostrożnie otworzyć paczuszki, ułożyć na talerzach. Podawać z ziemniakami i kiełkami lub z surówką warzywną.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.pl

[mailerlite_form form_id=2]



Dodaj komentarz