You are currently viewing Zielony hummus

Zielony hummus

Gdy na początku tego roku spytałam na Facebooku jakich przepisów ma być więcej zdecydowana większość komentarzy mówiła: warzywa, warzywa, wegetariańskie, wegańskie, bez glutenu, do lunchboxu, aha no i warzywa. 😉



Od dosyć dawna toczę nierówną walkę ze sobą i swoimi słabościami i próbuję zrzucić nadprogramowe bagaże (nie tylko z pleców 😉 ). Wybrałam się do dietetyka, który jakiś czas temu wprowadził mi do jadłospisu hummus. A ja uwielbiam hummus! Bardzo mi go brakowało, a teraz mogę kombinować, dodawać do bazy, jaką jest tahini i ciecierzyca, różne cudowności. Uwielbiam też jedzenie w kolorze zielonym, serio, najbardziej apetyczne wydają mi się wszelkie zielone liście, zielone zupy, chociaż ciast zielonych nie lubię. 😉

Moje eksperymenty kulinarne doprowadziły mnie do wzbogacenia hummusu o szpinak, pietruszkę i olej z awokado – wszystko zielone. Jaki to ma piękny kolor i jak pięknie pachnie, ach woła do mnie z lodówki, nawet teraz słyszę, lecz następna porcja na śniadanie dopiero chlip chlip.

Koniecznie ale to koniecznie wypróbuj ten przepis, a zobaczysz, że przeżyjesz zachwyt, radość, eksplozję smaku.

Zielony hummus Thermomania Thermomix

Zielony hummus – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 50g pasty tahini
  • 300g ciecierzycy z puszki lub słoika odsączonej z zalewy (zawartość jednej puszki)
  • 100g liści szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża garść natki pietruszki (ja dałam cały pęczek bo kocham natkę pietruszki)
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 100g oleju z awokado
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli

1. Do naczynia miksującego dodać pastę tahini – możesz też zrobić ją samodzielnie, przepis znajdziesz tutaj.

2. Dodaj pozostałe składniki, razem ze szpinakiem zajmą prawie całe naczynie, spokojnie, tak ma być.

3. Załóż pokrywkę i miarkę, miksuj 1min/obr.5-stopniowo zwiększaj do 10. Po tym czasie hummus powinien być gładki i bez grudek, wszystko powinno się zmiksować. Jeśli tak się nie stało – ściągnij zawartość naczynia w dół i powtórz miksowanie.

4. Przełóż hummus do szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce do 5 dni.

5. Podawaj go z pieczywem lub surowymi warzywami pokrojonymi w słupki. Ja uwielbiam go jeść z ogórkiem lub marchewką, udało mi się ostatnio kupić marchewkę w trzech kolorach (widać ją na zdjęciach) i pasternak, obłędnie smakują z tym zielonym hummusem.

Jeśli chcesz wykonać hummus bez urządzenia wielofunkcyjnego – użyj blendera i zmiksuj wszystko na gładko. Smacznego!

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z książki „Whole food thermo cooked”. Przepis został zmodyfikowany.

Zielony hummus Thermomania Thermomix