You are currently viewing Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą – szybki obiad

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą – szybki obiad

Szybki budżetowy obiad – jeśli tego szukasz dobrze trafiłeś. Wystarczy kilka składników, które zazwyczaj mamy w domu, w Thermomiksie przygotujemy wszystko co nam trzeba i do piekarnika.

W sumie razem z czasem pieczenia przyrządzenie tej potrawy zajmie Ci około jednej godziny. Oczywiście w tym czasie nie musisz stać i pilnować, możesz spokojnie sobie posprzątać, wziąć kąpiel czy co tam lubisz robić najbardziej w czasie gdy gotuje się obiad.

Użyj dobrych ziemniaków, takich do pieczenia. Kup prawdziwą kiełbasę bez konserwantów, najlepiej drobiową, wędzoną a nie malowaną aromatami wędzarniczymi. Twoje ciało będzie Ci wdzięczne za te niewielkie zmiany. 🙂



Poniżej filmik z moim komentarzem, obejrzyj. I zobacz od razu mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało.

Zapiekanka ziemniaczana – przepis na Thermomix – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 150g sera żółtego
  • 120g cebuli
  • 250g dobrej jakościowo kiełbasy drobiowej
  • 5g oleju
  • 850g ziemniaków (takich do pieczenia lub tzw. sałatkowych)
  • 600g wody
  • 120g mleka (roślinnego lub krowiego)
  • 50g śmietany 30%
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku

1. Do naczynia miksującego włożyć 150g żółtego sera, rozdrobnić 10s/obr.6. Ser przełożyć do miseczki.

2. Do naczynia miksującego włożyć 120g cebuli i 250g dobrej jakościowo kiełbasy drobiowej, rozdrobnić 5s/obr.5. Dodać 5g oleju, dusić 5min/120°C/ obr. 1. Kiełbasę z cebulą przełożyć do kolejnej miseczki.

3. Do naczynia miksującego wlać 600g wody. Do przystawki Varoma odważyć 850g ziemniaków pokrojonych w plasterki. Przystawkę Varoma z ziemniakami umieścić na naczyniu miksującym, gotować na parze 20min/Varoma/obr.2. Zdjąć przystawkę Varoma, opróżnić naczynie miksujące.

4. Rozgrzać piekarnik do 200°C .

5. Do naczynia miksującego wlać 120g mleka, 50g śmietany 30%, 2 jajka, łyżeczkę soli, pieprzu i tymianku oraz połowę wcześniej rozdrobnionego sera, wymieszać 10s/obr.4.

6. W dużym natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ugotowanych ziemniaków (mają na siebie nachodzić), na ziemniakach kiełbasę z cebulą, a na nich resztę ziemniaków. Na wierzch wylać sosem serowo-śmietanowym, wysypać resztę żółtego sera.

7. Piec bez przykrycia 30 minut w 200°C.

[mailerlite_form form_id=2]



Dodaj komentarz