Byłam na warsztatach Thermomixa w biurze Vorwerk. Jedną z pokazowo-warsztatowych przystawek była właśnie ta sałatka. Jakoś wcześniej w ogóle nie zwróciłam na nią uwagi, ale po tych warsztatach postanowiłam koniecznie wypróbować.
Lubisz roszponkę? Ja bardzo lubię, więc tym bardziej musiałam przetestować przepis. A jak nie znasz lub nie lubisz to poznasz i polubisz, gwarantuję. Nie byłabym sobą gdybym kilku zmian nie wprowadziła, a więc cukier zastąpiłam ksylitolem, ocet jabłkowy sokiem z cytryny, a śmietanę – jogurtem naturalnym zrobionym wcześniej w TM.
Poza tym przy wielu już okazjach robiłam ją jako główną sałatkę na imprezie – za każdym razem szał ciał. Fajny jest ten przepis, bo dressingu wychodzi naprawdę dużo, tak, że wystarczy na całą imprezę, wystarczy kupić dodatkowe opakowanie roszponki i pomidorków koktajlowych. Spokojnie ta ilość sosu wystarczy albo na dwa talerze z warzywami albo w wariancie, że w połowie imprezy dorzucisz sałaty i pomidorów. Obie wersje przetestowałam, zrób jak Ci będzie wygodniej.
Oto przepis a poniżej film, gdzie widać jak powstała moja sałatka. I zobacz od razu mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało.
Wiosenna sałatka z roszponki w sosie curry – przepis na Thermomix www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 40g orzechów włoskich lub orzechów pecan
- 1 ząbek czosnku
- 35g cebuli
- 15g oleju słonecznikowego
- 100g jabłek
- 2 łyżeczki mielonego curry
- 150g jogurtu naturalnego (jak zrobić jogurt – przepis tu)
- 20g soku z cytryny
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki cukru lub ksylitolu
- 250-300g roszponki
1. 40 g orzechów włoskich rozdrobnić 4s/obr.5, przełożyć do miseczki.
2. 1 ząbek czosnku, 35 g cebuli, rozdrobnić 4s/obr.5. Składniki zgarnąć ze ścianek naczynia miksującego.
3. Dodać 15 g oleju słonecznikowego, dusić 2min/120°C/obr.2.
4. Dodać 100 g jabłek, rozdrobnić 6s/obr.5, składniki zgarnąć ze ścianek naczynia miksującego.
5. Dodać 2 łyżeczki mielonego curry, 150 g jogurtu naturalnego (jak zrobić jogurt naturalny? przepis tu) , 20 g soku z cytryny, 3/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki cukru lub ksylitolu – wymieszać 20s/ /obr. 3.
6. 250-300 g roszponki przełożyć do dużej miski, posypać ją rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Sos podać w osobnej miseczce.
Smacznego!
robiłam, pyszna.
🙂