Loading...

Wielkanocne ptysiowe ciastka z kremem i brzoskwinią

Wielkanocne ptysiowe ciastka z kremem i brzoskwinią

Jednoznacznie kojarzą się z jajkiem i Wielkanocą, prawda? Genialne zestawienie – ciasto ptysiowe, do tego krem z mascarpone i śmietany i brzoskwinia.

Prosty przepis, efektowny, nie wymaga wielkich umiejętności. Do wyciśnięcia ciasta wystarczy zwykły woreczek do mrożenia z obciętym rogiem. Ja nie jestem żadnym mistrzem cukierniczym, zdobienia i dekoracje przy pomocy worków cukierniczych to dla mnie czarna magia, a poradziłam sobie bez problemu. Jestem pewna, że i Ty sobie poradzisz śpiewająco.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 140, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Wielkanocne ptysiowe ciastka wielkanocne – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 250g wody
  • 130g masła
  • 2 szczypty soli
  • 3 łyżeczki ksylitolu (lub cukru)
  • 200g mąki orkiszowej (lub pszennej)
  • 5 jajek
  • 500g mascarpone
  • 200g śmietany min. 30%
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 10 połówek brzoskwiń ze słoika lub puszki – ja używam takich bez dodatku cukru

1. Nagrzać piekarnik do 170°C.

2. Wlać wodę, dodać masło, sól i cukier, gotować 5min/100°C/obr. 1. Dodać mąkę, miksować 20s/obr.4. Wyjąć i odstawić naczynie miksujące na 10 min, żeby ciasto przestygło.

3. Wstawić naczynie z powrotem, miksować na obr. 5 dodając przez otwór w pokrywie po jednym jajku, od momentu dodania ostatniego jajka miksować jeszcze 30s.

4. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy (jeśli nie masz takich sprzętów, weź mocny woreczek foliowy np taki do mrożenia i utnij mu jeden róg – w ten sposób stworzysz worek cukierniczy) i kolistymi ruchami formować ciastka o średnicy około 10cm, krawędź zrobić podwójną. Środki ciastek wygładzić mokrą łyżką. Piec 25 minut w 170°C. Po wyjęciu z piekarnika ponownie spłaszczyć środek ciastka, tak aby powstało gniazdko.

5. Krem – 500 g mascarpone z dodatkiem śmietany kremówki, ekstraktu waniliowego i cukru lub ksylitolu ubijać z założonym motylkiem do momentu otrzymania dosyć sztywnego kremu – około 3min/obr.3 zawsze ze zdjętą miareczką i pilnując stopnia ubicia. Krem wykładać na środek ciastka.

6. Na przygotowanym kremie na środku każdego ciastka kładziemy połówkę brzoskwini dzięki czemu nasze ciastka wyglądają zupełnie jak jajko.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.co.uk – przepis został zmodyfikowany.

Wielkanocne ptysiowe ciastka z kremem i brzoskwinią

Wielkanocne ptysiowe ciastka z kremem i brzoskwinią

Wielkanocne ptysiowe ciastka z kremem i brzoskwinią