Loading...

Tureckie ciasto herbaciane łatwe i pyszne

Tureckie ciasto herbaciane łatwe i pyszne Thermomania Thermomix

Bardzo mnie kusiło to ciasto, wywodzące się z kuchni tureckiej, intrygowało mnie połączenie orzechów włoskich, kakao i … herbaty! Okazało się, że jest to bardzo smakowite połączenie, ciasto jest mocno czekoladowe, wilgotne i bardzo aromatyczne.







Dobrze kroi się na ciepło, możesz je polać stopioną czekoladą lub pozostawić takie jakie jest bo wygląda super, ma piękną błyszczącą skórkę, bardzo apetyczną. Poza tym jest ciągle smaczne na drugi dzień, a także nadaje się do mrożenia.

Nie ma się co zastanawiać, trzeba robić i jeść.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Tureckie ciasto herbaciane – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 200g zaparzonej czarnej herbaty (1 duży kubek)
  • 200g orzechów włoskich
  • 4 jajka
  • 200g ksylitolu lub cukru
  • 200g oleju
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 30g kakao bez cukru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 500g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

1. Do naczynia miksującego wsypać 200g orzechów włoskich, posiekać 5s/obr.8. Dodać 200g ostudzonej herbaty, 4 jajka, 200g ksyliotlu lub cukru, 200g oleju, łyżeczkę esencji waniliowej, 30g kakao bez cukru, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, wymieszać 15s/obr.5.

2. Rozgrzać piekarnik do 170°C.

3. Do naczynia dodać 500g mąki orkiszowej lub pszennej i 1 płaską łyżkę proszku do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 20s/obr.4. Ciasto jest bardzo gęste, może się okazać że trzeba je jeszcze dodatkowo delikatnie przemieszać przy pomocy kopystki – do połączenia się składników.

4. Ciasto przełożyć do dowolnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, ja użyłam okrągłej blaszki o średnicy około 24 cm, ale można też użyć na przykład prostokątnej czy kwadratowej.

5. Ciasto piec około 50 minut w 170°C, do suchego patyczka – to ważne, żeby sprawdzić czy ciasto jest upieczone, bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej.

6. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, można podawać od razu, ponieważ bardzo dobrze się kroi także na ciepło.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.pl. Przepis został zmodyfikowany.



Tureckie ciasto herbaciane łatwe i pyszne Thermomania Thermomix






No Comments

    Leave a Reply