You are currently viewing Tort cytrynowy z bezą szwajcarską

Tort cytrynowy z bezą szwajcarską

Koniec roku to same okazje do świętowania – ponad 5000 osób obserwuje moją stronę na Facebooku, ponad 2000 osób subskrybuje mój kanał na You Tube a do tego Sylwester! Jak tu się nie cieszyć :). Wiesz już, że w mojej kuchni ma być szybko i maksymalnie prosto, więc jeśli chcesz zadać szyku na koniec tego roku (lub kiedykolwiek indziej) i potrzebujesz olśnić siebie i gości bajecznym tortem – to jest przepis dla Ciebie.



Łatwe do wykonania ciasto cytrynowe, które wystarczy zmiksować i upiec. Do tego wypasiony krem cytrynowy jeszcze bardziej banalny do zrobienia niż budyń. Lecz to właśnie beza szwajcarska sprawi, że sam się zachwycisz swoim talentem. Jeśli śledzisz moją stronę na Facebooku wiesz, że ostatnio zmagałam się z bezą Pavlova. Tymczasem okazuje się, że beza to nie tylko Pavlovy (czy Pavlove?) lecz również bezy szwajcarskie.

Różnią się od siebie jak noc i dzień. Ta pierwsza jest suszona w piekarniku, w związku z tym jest chrupiąca (i kapryśna jak nie wiem co). Ta druga to białka podgrzane z cukrem do 70°C i dopiero wtedy ubite. Dzięki temu po pierwsze nie musimy się obawiać zatrucia surowym jajkiem, po drugie beza pozostanie miękka i puszysta jak najlepszy krem czy bita śmietana. Polecam, oj polecam.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Tort cytrynowy z bezą szwajcarską – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 380g ksylitolu lub cukru
  • 30g skórki z cytryny (w sumie dwie całe najlepiej ekologiczne cytryny, które zużyjesz w całości)
  • 8 jajek
  • 240g mąki orkiszowej lub pszennej (jasnej tortowej typ 450)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70g soku z cytryny
  • 80g oleju lub oliwy
  • 130g jogurtu greckiego
  • 80g masła
  • 1 szczypta soli

1. Rozgrzać piekarnik do 170°C.

2. Do naczynia miksującego wsypać 200g ksylitolu lub cukru i 15g skórki z cytryny (ja obieram cytrynę obieraczką do warzyw) – zmielić 15s/obr.10. Zawartość naczynia zsunąć na dno przy pomocy szpatułki.

3. Założyć motylek. Do naczynia dodać 4 jajka, ubijać 10min/37°C/obr.4.

4. Dodać 240g mąki orkiszowej lub pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 20g soku z cytryny, 130g jogurtu greckiego i 80g oleju lub oliwy – wymieszać 8s/obr. 3,5. Zdjąć motylek i delikatnie przemieszać zawartość naczynia szpatułką.

5. Ciasto podzielić równo na pół między dwie okrągłe blachy o średnicy 20cm – boki natłuszczone, dół wyłożony papierem do pieczenia. Ja wykładami po ciasto łyżka po łyżce raz do jednej blachy raz do drugiej. Po wyłożeniu całości ciasta wyrównać wierzch szpatułką. Piec 20 minut w 170°C. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić na kratce.

6. Do czystego i suchego naczynia wsypać 80g ksylitolu lub cukru, dodać 15g skórki z cytryny – zmiksować 15s/obr.10. Składniki zgarnąć na dno naczynia przy pomocy szpatułki. Dodać 50g soku z cytryny, 80g masła, 3 żółtka i 1 jajko – podgrzać 6min/80°C/obr.4. Przełożyć do miseczki, przestudzić a następnie wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

7. Do czystego i suchego naczynia wsypać 100g ksylitolu lub cukru, zmielić 30s/obr.10. Założyć motylek, dodać 3 białka i szczyptę soli – podgrzać 4min/70°C/obr.2. Następnie ubijać bez miarki co najmniej 5min/obr.3,5 – do momentu gdy piana będzie sztywna.

8. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta cytrynowego, posmarować go kremem cytrynowym, ułożyć drugi blat a na jego powierzchni wyłożyć ubite białka. Wierzch białek ukształtować łyżką w wierzchołki. Przy pomocy palnika przypalić wierzch bezy. Podawać od razu.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.pl – przepis został zmodyfikowany.

[mailerlite_form form_id=2]

Tort cytrynowy z bezą szwajcarską Thermomania Thermomix



Dodaj komentarz