You are currently viewing Szybkie danie jednogarnkowe – w 30 minut mamy obiad :)

Szybkie danie jednogarnkowe – w 30 minut mamy obiad :)

Jest taka kolekcja – „Dania z drobiu w jednym naczyniu” – w niej jest kilka interesujących przepisów, a ten koniecznie chciałam wypróbować jako pierwszy. Zrobiłam go dokładnie według wytycznych z cook-key (zupełnie jak nie ja 😉 ), z małym ukłonem w stronę eko i bio, bo kurczak był ekologiczny a ryż eko i brązowy.

Jedną modyfikację stanowczo polecam wprowadzić – zamiast octu użyć soku z cytryny. Gdy jedliśmy to danie zaraz po zrobieniu smak i zapach był super, a oczywiście wyszło tego 5 ton, więc zostało do odgrzania na później. I co się okazało? Po odgrzaniu zapach octu był powalający, serio. Także zdecydowanie cytryna. 😉


Oto przepis, a poniżej filmik, zapraszam do mojej kuchni 😉 I zobacz od razu mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało.

Kurczak słodko-kwaśny z ryżem – przepis na Thermomix

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 200g cebuli
  • 225g marchewki
  • 180g czerwonej papryki
  • 30g oleju
  • 40g ketchupu
  • 25g cukru trzcinowego – u mnie to jest ekologiczny Mascobado – taki jak tutaj
  • 20g skrobii kukurydzianej lub semoliny – ja używam semoliny takiej jak ta
  • 55g soku z cytryny lub białego octu winnego
  • 30g ciemnego sosu sojowego – ja używam sosu Kikkoman – tu możesz porównać ceny
  • 6 pałek z kurczaka (600-700g)
  • 250g ryżu parboiled
  • 550g wody

1. 2 ząbki czosnku, 200 g cebuli, 225 g marchewki i 180 g czerwonej papryki rozdrobnić 5s/obr.5. Następnie dodać 30g oleju i dusić 5min/120°C/obr.1.

2. Dodać 40 g ketchupu, 25 g cukru trzcinowego, 20 g skrobii kukurydzianej lub semoliny, 55 g białego octu winnego – polecam zamienić go na sok z cytryny, 30 g ciemnego sosu sojowego, wymieszać 5s./obr.3.

3. Dodać 6 pałek z kurczaka bez skóry (ok.600-700 g) gotować 15min/100°C/obroty wsteczne najwolniejsze  czyli . Po tym czasie przemieszać zawartość naczynia przy pomocy kopystki.

4. Dodać 250 g ryżu parboiled i 550 g wody, przemieszać tak żeby ryż trafił na dno naczynia (co okazało się zaskakująco proste) i gotować 8min/100°C/obroty wsteczne 1. Przemieszać i znowu gotować kolejne 8min/100°C/obroty wsteczne 1.

I mamy gotowy obiad 🙂

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.pl





Ten post ma 2 komentarzy

  1. Małgorzata Szmygin

    A czy zamiast ryżu paraboild może być zwykły pęczak?

    1. Thermomania

      Jeśli czas gotowania pęczaku będzie taki sam jak ryżu to możesz zrobić taką zamianę. 🙂

Dodaj komentarz