Jest taka kolekcja – „Dania z drobiu w jednym naczyniu” – w niej jest kilka interesujących przepisów, a ten koniecznie chciałam wypróbować jako pierwszy. Zrobiłam go dokładnie według wytycznych z cook-key (zupełnie jak nie ja 😉 ), z małym ukłonem w stronę eko i bio, bo kurczak był ekologiczny a ryż eko i brązowy.
Jedną modyfikację stanowczo polecam wprowadzić – zamiast octu użyć soku z cytryny. Gdy jedliśmy to danie zaraz po zrobieniu smak i zapach był super, a oczywiście wyszło tego 5 ton, więc zostało do odgrzania na później. I co się okazało? Po odgrzaniu zapach octu był powalający, serio. Także zdecydowanie cytryna. 😉
Oto przepis, a poniżej filmik, zapraszam do mojej kuchni 😉 I zobacz od razu mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało.
Kurczak słodko-kwaśny z ryżem – przepis na Thermomix
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 200g cebuli
- 225g marchewki
- 180g czerwonej papryki
- 30g oleju
- 40g ketchupu
- 25g cukru trzcinowego – u mnie to jest ekologiczny Mascobado – taki jak tutaj
- 20g skrobii kukurydzianej lub semoliny – ja używam semoliny takiej jak ta
- 55g soku z cytryny lub białego octu winnego
- 30g ciemnego sosu sojowego – ja używam sosu Kikkoman – tu możesz porównać ceny
- 6 pałek z kurczaka (600-700g)
- 250g ryżu parboiled
- 550g wody
1. 2 ząbki czosnku, 200 g cebuli, 225 g marchewki i 180 g czerwonej papryki rozdrobnić 5s/obr.5. Następnie dodać 30g oleju i dusić 5min/120°C/obr.1.
2. Dodać 40 g ketchupu, 25 g cukru trzcinowego, 20 g skrobii kukurydzianej lub semoliny, 55 g białego octu winnego – polecam zamienić go na sok z cytryny, 30 g ciemnego sosu sojowego, wymieszać 5s./obr.3.
3. Dodać 6 pałek z kurczaka bez skóry (ok.600-700 g) gotować 15min/100°C/obroty wsteczne najwolniejsze czyli . Po tym czasie przemieszać zawartość naczynia przy pomocy kopystki.
4. Dodać 250 g ryżu parboiled i 550 g wody, przemieszać tak żeby ryż trafił na dno naczynia (co okazało się zaskakująco proste) i gotować 8min/100°C/obroty wsteczne 1. Przemieszać i znowu gotować kolejne 8min/100°C/obroty wsteczne 1.
I mamy gotowy obiad 🙂
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.pl
A czy zamiast ryżu paraboild może być zwykły pęczak?
Jeśli czas gotowania pęczaku będzie taki sam jak ryżu to możesz zrobić taką zamianę. 🙂