You are currently viewing Szwedzki torcik migdałowy

Szwedzki torcik migdałowy

Uprzedzając ewentualne pytania – tak, to ciasto smakuje jak legendarny deser ze znanych szwedzkich sklepów. Teraz takie pyszne ciasto możesz zrobić we własnym domu.

Jest niesamowite w smaku, wielka szkoda, że wychodzi go niewiele – niezbyt wysoki torcik o średnicy 20 centymetrów. Jeśli planujesz częstować nim gości to obawiam się, że może dojść do rękoczynów w trakcie walki o ostatni kawałek.

Świetnie smakuje po kilku godzinach w lodówce, a jeszcze lepiej następnego dnia od zrobienia – jeśli wytrzymasz tyle i go nie zjesz. Uprzedzam, że pachnie po prostu bosko, wygląda chyba jeszcze lepiej, a do tego ten smak!

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 140, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Szwedzki torcik migdałowy – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 4 jajka
  • 150g cukru trzcinowego / ksylitolu / cukru
  • 100g zmielonych migdałów
  • 3 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
  • 200g śmietany min. 30%
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 150g masła – u mnie masło Polskie bez laktozy Mlekovita
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 100g mlecznej czekolady
  • 150g krówek lub mlecznych cukierków
  • płatki migdałów do dekoracji

1. To ciasto można upiec na dwa sposoby. W pierwszym wyłóż papierem do pieczenia standardową blachę z piekarnika. W drugim będziesz potrzebować 3 form do pieczenia o średnicy 20 cm. Jeśli ich nie masz narysuj na 3 arkuszach papieru do pieczenia okręgi o średnicy 20 cm. Ważne jest to, że wszystkie 3 muszą się znaleźć jednocześnie w piekarniku.

2. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać 4 białka i wsypać szczyptę soli. Jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Ubijać bez założonej miarki 2min/obr.3,5.

3. Kolejne ubijanie – 5 min/obr.3. W tym czasie stopniowo łyżka po łyżce (czekając aż poprzednia porcja się rozpuści) dodawać 100g cukru trzcinowego lub ksylitolu lub cukru.

4. W misce wymieszać 100g zmielonych migdałów i 1 łyżkę budyniu waniliowego bez cukru (proszku).

5. Do naczynia miksującego wlać 1 łyżkę soku z cytryny, wymieszać 20s/obr.3.

6. Rozgrzać piekarnik do 170°C .

7. Wyjąć motylek. Ubitą pianę przełożyć do miski. Dodać zmielone migdały z budyniem, delikatnie wymieszać kopystką lub szpatułką. Przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę / papier do pieczenia. Piec 15-20 minut w 170°C pilnując stopnia upieczenia – mają być zezłocone.

8. Umyć naczynie miksujące. Założyć motylek. Do naczynia miksującego dodać 150g śmietany min. 30%, 4 żółtka i 50g ksylitolu lub cukru, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego oraz 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru (proszku). Gotować 6min30s/100°C /obr.3. Wyjąć motylek. Odstawić do przestudzenia.

9. Blaty bezowe po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

10. Gdy krem przestygnie ustawić miksowanie 3min/obr.3,5. Przez otwór w pokrywie dodawać partiami 150g miękkiego masła i 2 łyżki soku z cytryny. Jeśli krem po zmiksowaniu jest lejący wstawić razem z naczyniem do lodówki na kilkanaście minut.

11. Wariant ciasta jedna duża blacha: upieczony spód bezowy pokroić ostrym nożem na 3 równe części. na płaskim talerzu lub paterze ułożyć 1 blat bezowy, posmarować go dokładnie 1/3 kremu i posypać 1/3 krówek/cukierków mlecznych. Położyć na to drugi blat, posmarować 1/3 kremu i posypać 1/3 krówek/cukierków mlecznych. Położyć 3 blat. Resztą kremu posmarować boki ciasta. Umyć naczynie miksujące.

12. Wariant ciasta 3 małe okrągłe blaty: na płaskim talerzu lub paterze ułożyć 1 blat bezowy, posmarować go dokładnie 1/3 kremu i posypać 1/3 krówek/cukierków mlecznych. Położyć na to drugi blat, posmarować 1/3 kremu i posypać 1/3 krówek/cukierków mlecznych. Położyć 3 blat. Resztą kremu posmarować boki ciasta. Umyć naczynie miksujące.

13. Do naczynia miksującego włożyć 100g mlecznej czekolady połamanej na kawałki, zmiksować 30s/obr.8. Dodać 50g śmietany min. 30%, roztopić 5min/50°C/obr.1. Odstawić na chwilę, żeby czekolada zgęstniała na tyle aby nie spływał z ciasta.

14. W obu wariantach ciasta – polać roztopioną czekoladą wierzch ciasta, posypać resztą pokruszonych cukierków. Boki udekorować płatkami migdałów. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Inspiracją do powstania tego wpisu były: prośba mojej czytelniczki o taki właśnie przepis na blogu oraz przepisy z www.mojewypieki.com i www.szalonakuchniaeweliny.bloog.pl – przepisy zostały zmodyfikowane.

Mlekovita - najlepsza na każdą porę dnia

 


Szwedzki torcik migdałowy Thermomania Thermomix

Szwedzki torcik migdałowy Thermomania Thermomix



Ten post ma 18 komentarzy

  1. Jud (Fitkot)

    Taka domowa wersja tego pysznego deseru na pewno smakuje wyjątkowo 🙂

  2. Daylicooking

    Bardzo pysznie zapowiada się ten torcik i jeśli smakuje choć trochę jak ten z Ikei, to ja go biorę 😉

  3. anna.kaminska.pl Gazeta.pl

    Taki torcik to bym zjadła!

  4. Magdalena Kozłowska

    nigdy takiego nie jadłam, ale wygląda obłędnie!

    1. Thermomania

      Wygląda obłędnie i równie obłędnie smakuje i pachnie. 🙂

  5. Wiola Korzeniowska

    Wyglada piękne! 🙂

  6. Justyna Ratajczak

    Znam go! Jest pyszny 🙂 musze koniecznie przetestować przepis u siebie:)

  7. Angelika Kasiak

    Ne znam jeszcze, ale wyglada tak bosko ze nie mam wątpliwości ze jest najpyszniejszy. Bardzo pieknie się prezentuje 🙂

  8. Ja Zwykła Matkaa

    Trochę pracy jest przy nim. Po Twoich zdjęciach widać że warto. Wygląda fantastycznie.

    1. Thermomania

      Tak jak piszesz, odrobina wysiłku, ale efekt nie z tej ziemi. 🙂

Dodaj komentarz