You are currently viewing Szaszłyki drobiowe ze śliwką – świetne na imprezę i obiad

Szaszłyki drobiowe ze śliwką – świetne na imprezę i obiad

Moje kolejne odkrycie imprezowo – obiadowe: szaszłyki drobiowe nadziane śliwką, ale mogą być też nadziane pomidorami suszonymi albo oliwkami albo papryką, pomysłów dużo 😉

Robi się je łatwo, bo ta mięsna masa jest taka akurat, niezbyt klejąca i nie rozpadająca się. Przygotowywałam je już kilka razy i za każdym razem wychodziły super. Pierwszy raz przy gościach taki mały show 😉 bo wszyscy siedzieli w kuchni, a ja przy Thermomixie i piekarniku – lecz warto było, bo i ciekawostka, jakieś nowe danie, do tego zapachy przy pieczeniu były super, a potem każdy dostał przekąskę na ciepło. Także w tym wariancie zdecydowanie polecam.


Następnym razem szaszłyki wystąpiły jako obiad i też się sprawdziły. W Thermomixie ugotowałam ziemniaki na parze, do tego jakieś zielone liście na przykład roszponka czy inna sałata i fajny efektowny obiad gotowy. Wypróbuj różne rodzaje nadzienia, takie jakie lubisz.

Zresztą, nie ma się co rozpisywać, filmik poniższy jest o tym jak te szaszłyki zrobić i czym je można nadziać. Jeśli jeszcze nie znasz mojego kanału na You Tube – zapraszam Cię do subskrybowania – jest tam już ponad 100 filmów z przepisami na różne okazje.

Szaszłyki drobiowe ze śliwką – przepis na Thermomix – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 150g cebuli
  • 15g oleju lub oliwy
  • 500g mięsa drobiowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • śliwki suszone, pomidory suszone, oliwki (około 30 sztuk w sumie)
  • 12 plastrów chudego boczku wędzonego

1. Do naczynia miksującego włożyć 150g cebuli, rozdrobnić 5s/obr.5. Cebulę zgarnąć na dno naczynia miksującego.

2. Do naczynia miksującego dodać 15g oleju lub oliwy, dusić 3min/120°C/obr. 1.

3. Dodać 500g mięsa drobiowego, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, wymieszać 15s/obr.6. Dodać 3 łyżki bułki tartej, wymieszać 15s/obr.6.

4. Rozgrzać piekarnik do 190°C .

5. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przykład suszone śliwki, pomidory suszone, oliwki, itd., po 5 sztuk na każdy patyczek. Oblepiać je równomiernie masą z mięsa, każdy szaszłyk następnie owinąć dwoma plasterkami boczku.

6. Szaszłyki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30-35 minut w 190°C – do momentu aż się zarumienią. Podawać na ciepło lub zimno, w całości lub pokrojone na plasterki.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.pl

Szaszłyki drobiowe ze śliwką świetne imprezę i obiad Thermomania Thermomix