Jednak jak są upały to człowiek jakiś taki kreatywny w kuchni się robi 😉 Szuka pomysłów na coś orzeźwiającego, czegoś czym się ochłodzi, a i dziecko będzie mogło spokojnie zjeść. Przedstawiam Wam przepis na sorbet truskawkowo – arbuzowy z kolekcji „Truskawki”. Troszeczkę go zmieniłam, bo ja nie lubię limonek – zastąpiłam je cytryną – stąd podaję przepis w dwóch wariantach a Wy zróbcie taki jaki najbardziej Wam odpowiada.
Sorbet truskawkowo-arbuzowy z kolekcji „Truskawki – proste i pyszne desery” – przepis na Thermomix
Składniki:
- 80g cukru trzcinowego
- 400g świeżych truskawek
- 300g arbuza bez pestek
- 20g soku z cytryny
Do naczynia miksującego dodajemy 80g prawdziwego cukru trzcinowego (lub ksylitolu, erytrolu, itd.) i mielimy go – 10s/obr.10. Następnie dodajemy 400g świeżych truskawek i 300g arbuza bez pestek oraz 20g soku z cytryny lub soku z limonki – miksujemy 15s/obr.10. Przekładamy do plastikowego lub silikonowego pojemnika i wkładamy do zamrażarki na minimum 5 godzin.
Po tym czasie kroimy masę na mniejsze kawałki i wkładamy je do naczynia miksującego – miksujemy 20s/obr.6 i podajemy.