You are currently viewing Sernikobrownie z musem truskawkowym

Sernikobrownie z musem truskawkowym

Samo sernikobrownie to jest już niebo w gębie, ale w połączeniu z musem truskawkowym – o ludzie! Ciasto zniknęło w jeden dzień, co się w sumie w moim domu za często nie zdarza.

Brownie jest bardzo wilgotne, mocno czekoladowe. Do tego delikatny sernik i na koniec niczym truskawka na torcie – mus truskawkowo – śmietanowy. Jestem pewna, że lada dzień mąż się upomni, żebym znowu to ciasto zrobiła.

To ciasto sprawdzi się jako tort na urodziny, możesz je zrobić gdy chcesz zrobić wielkie wrażenie na domownikach i gościach, będzie doskonałe na uroczystość i na rodzinne spotkanie. Polecam, polecam i polecam, jest niesamowite.

Sernikobrownie z musem truskawkowym Thermomania Thermomix

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 150, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Sernikobrownie z musem truskawkowym – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 150g gorzkiej czekolady
  • 150g masła
  • 60g ksylitolu lub cukru trzcinowego/kokosowego
  • 2 jajka
  • 90g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 500g twarogu półtłustego w kostce lub klinku (NIE sera z wiaderka)
  • 60g ksylitolu lub cukru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1 jajko
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 400g wody
  • 300g truskawek
  • 60g ksylitolu lub cukru
  • 80g śmietany min. 30%

Przepis na urządzenie wielofunkcyjne:

1. Wyłożyć papierem do pieczenia małą tortownicę o średnicy 23 cm lub małą kwadratową blachę 20×20 cm.

2. Do naczynia miksującego włożyć 150g gorzkiej czekolady, posiekać 5s/obr.8. Dodać 150g masła, roztopić 4min/70°C /obr.2.

3. Dodać 60g ksylitolu lub cukru trzcinowego, 2 jajka, 90g mąki orkiszowej lub pszennej i 1 szczyptę soli, wymieszać 20s/obr.4. Ciasto przelać do wcześniej przygotowanej formy.

4. Umyć naczynie miksujące. Rozgrzać piekarnik do 160°C .

5. Do naczynia miksującego dodać 500g twarogu (ewentualnie 400g twarogu i 100g ricotty), 1 jajko, 60g ksylitolu lub cukru, 1 budyń waniliowy (proszek) – wymieszać 20s/obr.4.

6. Masę serową wyłożyć na ciasto czekoladowe, wyrównać. Piec w 160°C przez 1 godzinę. Studzić w uchylonym piekarniku.

7. Umyć naczynie miksujące. Do naczynia wsypać galaretkę truskawkową i jeśli jest to galaretka bez cukru – dodać 40g ksylitolu. Dodać 400g wody, zagotować 7min/95°C /obr.2. Galaretkę przelać do miski.

8. Założyć motylek. Do naczynia miksującego dodać 300g truskawek pokrojonych na kawałki i 60g ksylitolu lub cukru, gotować ze zdjętą miarką 8min/110°C/obr.1. Zdjąć motylek, zmiksować 5s/obr.3. Masę truskawkową przelać do galaretki, wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie dodać do niej 80g śmietany min. 30%, wymieszać i wstawić do lodówki.

9. Gdy sernikobrownie ostygnie wylać na nie tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki na conajmniej kilka godzin.

Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:

1. Wyłożyć papierem do pieczenia małą tortownicę o średnicy 23 cm lub małą kwadratową blachę 20×20 cm.

2. Posiekać 150g gorzkiej czekolady, wsypać do miski. Dodać 150g masła, roztopić w kąpieli wodnej.

3. Jeśli do roztopienia czekolady była mała miseczka, to czekoladę przelać do większej. Dodać 60g ksylitolu lub cukru trzcinowego, 2 jajka, 90g mąki orkiszowej lub pszennej i 1 szczyptę soli, wymieszać do połączenia składników (czyli niezbyt długo). Ciasto przelać do wcześniej przygotowanej formy.

4. Rozgrzać piekarnik do 160°C .

5. Do miski dodać 500g twarogu (ewentualnie 400g twarogu i 100g ricotty), 1 jajko, 60g ksylitolu lub cukru, 1 budyń waniliowy (proszek) – zmiksować.

6. Masę serową wyłożyć na ciasto czekoladowe, wyrównać. Piec w 160°C przez 1 godzinę. Studzić w uchylonym piekarniku.

7. Rozpuścić galaretkę truskawkową – do miski wsypać galaretkę truskawkową i jeśli jest to galaretka bez cukru – dodać 40g ksylitolu. Zalać 400g wrzącej wody, wymieszać.

8. Do garnka wsypać 300g truskawek pokrojonych na kawałki i 60g ksylitolu lub cukru, gotować ciągle mieszając. Masę truskawkować zmiksować, wlać do niej galaretkę, wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie dodać do niej 80g śmietany min. 30%, wymieszać i wstawić do lodówki.

9. Gdy sernikobrownie ostygnie wylać na nie tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Sernikobrownie z musem truskawkowym Thermomania Thermomix

Sernikobrownie z musem truskawkowym Thermomania Thermomix



Dodaj komentarz