You are currently viewing Sernik malinowy na zimno – najlepszy jaki jadłam

Sernik malinowy na zimno – najlepszy jaki jadłam

Maliny są teraz bardzo słodkie, więc koniecznie trzeba je wykorzystać. Ten sernik na zimno jest niesamowity w smaku i łatwy do zrobienia. Maliny dodajemy do masy serowej i do dekoracji, więc jest naprawdę mocno mocno malinowy. Ciasto jest słodkie, kremowe, przełamane lekkim kwaskiem z owoców, ganache z białej czekolady to czysta poezja.



W mojej wersji nie ma cukru, zastąpiłam go ksylitolem. Nabiał jest bez laktozy.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Sernik malinowy na zimno – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 1 opakowanie galaretki malinowej (na 500g wody) i ksylitol do smaku jeśli użyliście galaretki bez cukru
  • 250g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
  • 200g malin
  • 290g śmietany min. 30% mocno schłodzonej
  • biszkopty do wyłożenia dna tortownicy
  • 120g białej czekolady
  • maliny do dekoracji (około 400g)
  • mini bezy do dekoracji

1. Do naczynia miksującego wsypać 1 galaretkę malinową (jeśli jest niesłodzona – dosłodzić do smaku – tu 7 łyżek ksylitolu), wlać 250 g wody, gotować 8min/100 stopni C/obr.2. Odstawić do ostudzenia w naczyniu miksującym.

2. 200g malin przetrzeć przez sitko, wyrzucić pestki.

3. Do naczynia miksującego z przestudzoną galaretką dodać przetarte maliny i  250g mascarpone w temperaturze pokojowej, zmiksować na gładką masę, 30s/obr.7. Przelać do miski, wstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia.

4. Do czystego i suchego (założyć motylek) naczynia wlać 250g śmietany minimum 30% (mocno schłodzonej), ubijanie do czasu uzyskania odpowiedniej sztywności na obrotach 3.

5. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty.

6. Bitą śmietanę wmieszać do gęstniejącej masy malinowej, całość przelać do tortownicy i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

7. Do naczynia miksującego wlać 40g śmietany min. 30%, podgrzać 3min/95 stopni C/obr.1. Wsypać 120g białej czekolady pozostawić w naczyniu na 2 minuty, aby czekolada się rozpuściła. Wymieszać i posmarować wierzch ciasta. Ułożyć maliny, posypać bezami, podawać. 🙂

Inspiracją był przepis z moje wypieki.com. Przepis został zmodyfikowany.

[mailerlite_form form_id=2]Sernik malinowy na zimno najlepszy jaki jadłam Thermomix Thermomania