Maliny są teraz bardzo słodkie, więc koniecznie trzeba je wykorzystać. Ten sernik na zimno jest niesamowity w smaku i łatwy do zrobienia. Maliny dodajemy do masy serowej i do dekoracji, więc jest naprawdę mocno mocno malinowy. Ciasto jest słodkie, kremowe, przełamane lekkim kwaskiem z owoców, ganache z białej czekolady to czysta poezja.
W mojej wersji nie ma cukru, zastąpiłam go ksylitolem. Nabiał jest bez laktozy.
Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Sernik malinowy na zimno – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 1 opakowanie galaretki malinowej (na 500g wody) i ksylitol do smaku jeśli użyliście galaretki bez cukru
- 250g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
- 200g malin
- 290g śmietany min. 30% mocno schłodzonej
- biszkopty do wyłożenia dna tortownicy
- 120g białej czekolady
- maliny do dekoracji (około 400g)
- mini bezy do dekoracji
1. Do naczynia miksującego wsypać 1 galaretkę malinową (jeśli jest niesłodzona – dosłodzić do smaku – tu 7 łyżek ksylitolu), wlać 250 g wody, gotować 8min/100 stopni C/obr.2. Odstawić do ostudzenia w naczyniu miksującym.
2. 200g malin przetrzeć przez sitko, wyrzucić pestki.
3. Do naczynia miksującego z przestudzoną galaretką dodać przetarte maliny i 250g mascarpone w temperaturze pokojowej, zmiksować na gładką masę, 30s/obr.7. Przelać do miski, wstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia.
4. Do czystego i suchego (założyć motylek) naczynia wlać 250g śmietany minimum 30% (mocno schłodzonej), ubijanie do czasu uzyskania odpowiedniej sztywności na obrotach 3.
5. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty.
6. Bitą śmietanę wmieszać do gęstniejącej masy malinowej, całość przelać do tortownicy i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
7. Do naczynia miksującego wlać 40g śmietany min. 30%, podgrzać 3min/95 stopni C/obr.1. Wsypać 120g białej czekolady pozostawić w naczyniu na 2 minuty, aby czekolada się rozpuściła. Wymieszać i posmarować wierzch ciasta. Ułożyć maliny, posypać bezami, podawać. 🙂
Inspiracją był przepis z moje wypieki.com. Przepis został zmodyfikowany.