You are currently viewing Sałatka z ziemniaków, jajek i groszku z pesto

Sałatka z ziemniaków, jajek i groszku z pesto

Znalazłam na ryneczku młode ziemniaki – są idealne do tej sałatki. Zachwycam się ostatnio książką Yotama Ottolenghiego „Obfitość” i właśnie z jednym z przepisów z niej miałam skojarzenie.

Wystarczy ugotować młode ziemniaki i jajka (kurze lub przepiórcze), dodać zieleninę, szybko zmiksować pesto i mamy przegenialną sałatkę. Świetną do obiadu, idealną jako lunch, po prostu pyszną.

Sałatka z ziemniaków, jajek i groszku z pesto – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 4 jajka kurze lub 8 przepiórczych
  • 150g  wyłuskanego młodego świeżego groszku
  • 400g młodych ziemniaków
  • 10g liści bazylii
  • 10g natki pietruszki
  • 30g orzeszków piniowych lub ziaren słonecznika
  • 30g twardego sera owczego lub parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 50g oliwy z oliwek lub oleju z awokado
  • pęczek liści szczawiu
  • sól i pieprz do smaku

1. Do naczynia miksującego wlać 500g wody. Do koszyczka włożyć jajka, koszyczek włożyć do naczynia miksującego. Założyć pokrywkę, nałożyć przystawkę Varoma, włożyć do niej 400g młodych ziemniaków, umytych i obranych. Gotować 14min/Varoma/obr.1. Jeśli po tym czasie ziemniaki nie są jeszcze ugotowane – wyjąć koszyczek z jajkami i ustawić ponowne gotowanie samych ziemniaków 5min/Varoma/obr.1.

2. Opróżnić naczynie miksujące.

3. Jajka obrać, ziemniaki pokroić na połówki gdy tylko da się je wziąć do ręki – dzięki temu potem w sałatce będą bardziej aromatyczne.

4. Do naczynia miksującego włożyć ser pokrojony na kawałki, bazylię, pietruszkę, orzeszki piniowe lub słonecznik, ząbek czosnku i oliwę lub olej z awokado, zmiksować 15s/obr.8. Pesto przelać do dużej miski.

5. Do miski z pesto dodać pokrojone ziemniaki, zielony groszek, pokrojone w paski liście szczawiu, wymieszać dokładnie. Koniecznie spróbować i doprawić solą i pieprzem. Dodać obrane i pokrojone jajka, wymieszać delikatnie.

Sałatka z ziemniaków, jajek i groszku z pesto Thermomania Thermomix

Sałatka z ziemniaków, jajek i groszku z pesto Thermomania Thermomix

Jeśli chcesz tę sałatkę zrobić bez urządzenia wielofunkcyjnego:

1. Ugotuj jajka na twardo. Ugotuj ziemniaki do miękkości, ale nie aż tak żeby się rozpadały.

2. Jajka obrać, ziemniaki pokroić na połówki gdy tylko da się je wziąć do ręki – dzięki temu potem w sałatce będą bardziej aromatyczne.

3. W blenderze zmiksować pesto: ser pokrojony na kawałki, bazylię, pietruszkę, orzeszki piniowe lub słonecznik, ząbek czosnku i oliwę lub olej z awokado do momentu gdy będzie dosyć lejące ale z wyraźnie widocznymi grudkami.  Pesto przelać do dużej miski.

4.  Do miski z pesto dodać pokrojone ziemniaki, zielony groszek, pokrojone w paski liście szczawiu, wymieszać dokładnie. Koniecznie spróbować i doprawić solą i pieprzem. Dodać obrane i pokrojone jajka, wymieszać delikatnie.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z książki Yotama Ottolenghiego „Obfitość”, przepis został zmodyfikowany.

Sałatka z ziemniaków, jajek i groszku z pesto Thermomania Thermomix



Dodaj komentarz