Sałatka śródziemnomorska z kaszą kuskus Thermomania Thermomix

Sałatka śródziemnomorska z kaszą kuskus

Zapytałam na Facebooku jakich przepisów ma być więcej. Sama nie wiem czy byłam zaskoczona gdy posypały się komentarze – sałatki, warzywa, lunchboxy, warzywa, warzywa, warzywa, fit. 🙂 Ten blog jest dla Ciebie, więc niech rok 2018 będzie mniej słodki a bardziej fit i praktyczny. Tym samym dowiesz się co w moim domu jada się na codzień.


Sałatka śródziemnomorska z kaszą kuskus to jeden z moich ulubionych przepisów. Jest pyszna, sycąca, uwielbiam ten sos, poza tym wychodzi jej naprawdę sporo, wystarczy do najedzenia się od razu po przyrządzeniu, ale będzie też co zabrać na drugi dzień do pracy.

Sama dobroć w niej jest, szpinak, dynia, groszek i cieciorka, ogórki, trochę oliwek i orzechów i TEN sos! Bazyliowy winegret wygrywa i rządzi.

Zrób ją koniecznie i sam się przekonaj jakie to pyszne a przy tym zdrowe. 🙂

Sałatka śródziemnomorska z kaszą kuskus Thermomania Thermomix

Sałatka śródziemnomorska z kaszą kus kus – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 10 liści bazylii
  • 80g oliwy z oliwek dobrej jakości lub oleju lnianego
  • sok wyciśnięty z jednej całej cytryny
  • 3 szczypty soli himalajskiej lub morskiej
  • 2 szczypty czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżka płynnego miodu wielokwiatowego
  • 40g prażonych orzeszków ziemnych
  • 30g zielonych oliwek bez pestek
  • 500g wody
  • 300g dyni surowej lub mrożonej (rozmrożonej do sałatki)
  • 150g zielonego groszku świeżego, mrożonego lub konserwowego
  • 120g dowolnej kaszy kuskus
  • 100g świeżego szpinaku
  • 400g białej ciecierzycy z puszki
  • 400g świeżego ogórka

1. Sos: do naczynia miksującego włożyć 3 ząbki czosnku i 10 liści bazylii, posiekać 4s/obr.8. Zgarnąć wszystko na dno naczynia, dodać oliwę lub olej lniany, sok z jednej cytryny, 3 szczypty soli himalajskiej, 2 szczypty czarnego pieprzu i łyżkę płynnego miodu wielokwiatowego – wymieszać 15s/obr.6. Przelać do miseczki, odstawić.

2. Do naczynia miksującego dodać 40g prażonych orzeszków ziemnych i 30g zielonych oliwek bez pestek, zmiksować 7s/obr.5. Przełożyć do większej miski, w której będziemy mieszać wszystkie składniki ze sobą.

3. Do naczynia miksującego wlać 500g wody, założyć przystawkę Varoma, odważyć do niej 300g drobno pokrojonej dyni i 150g groszku (jeśli masz groszek z puszki, w Varomie umieść samą dynię), gotować na parze 15min/Varoma/obr.1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić do ostygnięcia.

4. Na pokrywce naczynia miksującego ustawić miskę, odważyć do niej 120g kaszy kuskus, zalać ją wrzącą wodą pozostałą z gotowania dyni i groszku, odstawić kaszę do napęcznienia.

5. Do dużej miski, do której włożyliśmy orzechy z oliwkami, przełożyć dynię, groszek i kaszę kuskus. Dodać do nich 100g świeżego szpinaku, 400g ciecierzycy z puszki (oczywiście odsączonej) i 400g świeżego ogórka obranego i pokrojonego na 1cm kawałki. Wszystkie składniki wymieszać. Jeśli sałatka będzie zjedzona od razu – polać ją sosem i wymieszać dokładnie. Jeśli będzie jedzona później lub porcjami, trzeba ją polać sosem tuż przed zjedzeniem. Jeśli zrobisz to zbyt wcześnie sałatka straci smak.

Jeśli nie masz urządzenia wielofunkcyjnego – posiekaj czosnek z liśćmi bazylii, połącz je z pozostałymi składnikami sosu, dokładnie wymieszaj i odstaw. Posiekaj orzechy i oliwki. Przełóż je do dużej miski.

Ugotuj na parze dynię i groszek, zalej wrzątkiem kaszę kuskus. Odstaw je do ostygnięcia.

Połącz wszystkie składniki w dużej misce, do której dodaliśmy wcześniej orzechy z oliwkami. Polej sosem jeśli sałatka będzie jedzona od razu. Jeśli nie – polewaj sosem poszczególne porcje tuż przed zjedzeniem. Smacznego!

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.pl. Przepis został zmodyfikowany.

Sałatka śródziemnomorska z kaszą kuskus Thermomania Thermomix

Sałatka śródziemnomorska z kaszą kuskus Thermomania Thermomix