You are currently viewing Sałatka jubileuszowa Agnieszki Wieczorek – imprezowy hit

Sałatka jubileuszowa Agnieszki Wieczorek – imprezowy hit

Zupełnie zaskoczyła mnie ta sałatka, sos do niej jest niesamowity. Musisz jej koniecznie spróbować! Poczyniłam jedynie małe, ale niezbędne w moim domu zmiany 😉 i zastąpiłam ocet balsamiczny sokiem z cytryny. Za pierwszym razem zrobiłam z octem i znowu zostałam sama do zjedzenia całej wielkiej michy sałatki.

Przepyszne i aromatyczne połączenie słodko-kwaśnego sosu z sałatą, melonem i serem feta, do tego prażony słonecznik. Jeśli uwielbiasz takie smaki – to jest przepis dla Ciebie.


Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Sałatka jubileuszowa Agnieszki Wieczorek – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 50g ziaren słonecznika
  • 25-30g oleju lnianego lub z pestek winogron
  • 25g prawdziwego miodu (na przykład takiego)
  • 60g octu balsamicznego lub soku z cytryny
  • 150g dżemu z czarnej porzeczki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250-300g mieszanki młodych sałat
  • 300g żółtego miodowego melona
  • 150g sera feta

1. 50 g ziaren słonecznika prażyć bez założonej miarki 10min/120°C/obr. 0,5, przełożyć do miseczki.
2. 25-30 g oleju lnianego lub z pestek winogron, 25 g miodu wielokwiatowego, 60 g octu balsamicznego lub soku z cytryny, 150 g dżemu z czarnej porzeczki,  1/2 łyżeczki soli, wymieszać 30s/obr.5.
3. 250-300 g mieszanki młodych sałat ułożyć w misce, dodać 300 g żółtego miodowego melona pokrojonego w 1cm kostkę, 150 g sera feta pokrojonego w 1cm kostkę.  Całość polać wcześniej przygotowanym sosem, posypać słonecznikiem i na przykład siemieniem lnianym lub nasionami chia.
Podawać od razu 🙂

Jeśli nie chcesz korzystać z urządzenia wielofunkcyjnego takiego jak Thermomix – upraż ziarna słonecznika na patelni – tylko do zrumienienia na niezbyt mocnym ogniu cały czas mieszając.  Następnie wymieszaj olej, miód, ocet lub sok z cytryny, dżem z czarnej porzeczki i sól – powstanie z tego przepyszny sos. Dalej postępuj jak w punkcie 3 przepisu. Smacznego!

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.pl. Przepis został zmodyfikowany.