Nie ma nic lepszego na rozgrzanie się niż pyszna zupa w kolorze słońca, pachnąca imbirem i tymiankiem, zgodzisz się, prawda? Ta zupa z pieczonej dyni łączy w sobie smaki łagodne i ostrzejsze, podbite odrobiną mleka roślinnego. To jest przepis na szybki i sycący obiad z Thermomix.
Naprawdę mnie zaskoczył jej smak, ale było to pozytywne zaskoczenie. Polecam Ci tę zupę do wypróbowania – dopóki można wybierać i przebierać w dyniach. Kup też imbir, przyda się. 🙂
Zupa z pieczonej dyni – przepis na Thermomix
Składniki:
- 1000g dyni
- 40g oleju lub oliwy (to mój ulubiony olej)
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 100g marchewki
- 5g imbiru świeżego
- 90g cebuli
- 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego (jak zrobić- przepis tutaj)
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta czarnego pieprzu
- 650g wody
- 150g mleka roślinnego (u mnie owsiane)
1. Dynię obrać ze skórki (jeśli jest inna niż hokkaido – tej nie trzeba obierać, usunąć pestki, pokroić na kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć solą i tymiankiem, skropić olejem lub oliwą. Piec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 220°C.
2. Do naczynia miksującego włożyć marchew, imbir i cebulę, dodać koncentrat bulionu warzywnego- posiekać 3s/obr.5. Składniki zgarnąć na dno naczynia, dodać olej lub oliwę, gałkę muszkatołową, pieprz – dusić 5min/120°C/obr.1.
3. Dodać wcześniej upieczoną dynię, poszatkować 15s/obr.8.
4. Dodać mleko i wodę, gotować 5min/100°C/obr. 3. Po tym czasie zmiksować zupę na gładki krem – 30s/obr.8.
5. Podawać od razu, wierzch zupy można posypać pestkami dyni.
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.pl. Przepis został zmodyfikowany.