Loading...

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami Thermomania Thermomix

Całkiem niedawno odkryłam smak szparagów, może 5 lat temu? W moim domu rodzinnym nie jadało się ich w ogóle, więc w sklepie widziałam, że leżą, fajnie, ale nie wiedziałam co z nimi zrobić. Jednak któregoś razu wylądowały w wózku zakupowym i dopiero wtedy zaczęłam się zastanawiać co z nimi zrobić.

I wiesz od czego zaczęłam? Od spróbowania ich na surowo – od tej pory kocham szparagi – zwłaszcza na surowo. Zjadam ich hurtowe ilości w codziennych sałatkach. Natomiast jeśli nie na surowo to świetne są w risotto, w zupie, w towarzystwie makaronu lub w nieśmiertelnym zestawie – z jajkiem sadzonym i sosem holenderskim.

Na moim stole ostatnio było właśnie risotto, wyszło wyśmienite, więc spieszę podzielić się z Tobą przepisem na to cudo kulinarne.

Risotto ze szparagami Thermomania Thermomix

Risotto ze szparagami – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 450g gorącej wody
  • 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego
  • 60g sera (parmezan lub innego ulubionego)
  • 70g pora
  • 200g szparagów
  • 20g oliwy z oliwek lub oleju
  • 250g ryżu do risotto
  • 100g zimnej wody
  • 0,5 łyżeczki wody
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 20g masła

1. Do miski odważyć 450g gorącej wody, dodać 1 łyżkę koncentratu bulionu warzywnego, wymieszać i odstawić.

2. Do naczynia miksującego włożyć 60g sera w kawałkach, zmiksować 10s/obr.10. Przełożyć do innego naczynia odstawić.

3. Do naczynia miksującego włożyć 70g pora i same łodygi szparagów (bez końcówek, które trzeba wyrzucić i bez główek które trzeba odłożyć do następnego etapu gotowania), rozdrobnić 5s/obr.5. Składniki zgarnąć na dno naczynia miksującego.

4. Dodać 20g oliwy lub oleju, dusić 4min/120°C/obr.2.

5. Dodać 250g ryżu do risotto, gotować 1min/100°C/obroty wsteczne 1.

6. Dodać 100g zimnej wody, gotować ze zdjętą miarką 2min/100°C/obroty wsteczne 1.

7. Dodać sól i pieprz, wlać przygotowany wcześniej bulion, gotować z koszyczkiem zamiast miarki, 10 min/100°C/obroty wsteczne 1.

8. Na minutę przed końcem gotowania przez otwór w pokrywie dodać główki szparagów.

9. Dodać 20g masła i rozdrobniony ser, wymieszać 1min/obroty wsteczne 2.

Risotto ze szparagami Thermomania Thermomix