Całkiem niedawno odkryłam smak szparagów, może 5 lat temu? W moim domu rodzinnym nie jadało się ich w ogóle, więc w sklepie widziałam, że leżą, fajnie, ale nie wiedziałam co z nimi zrobić. Jednak któregoś razu wylądowały w wózku zakupowym i dopiero wtedy zaczęłam się zastanawiać co z nimi zrobić.
I wiesz od czego zaczęłam? Od spróbowania ich na surowo – od tej pory kocham szparagi – zwłaszcza na surowo. Zjadam ich hurtowe ilości w codziennych sałatkach. Natomiast jeśli nie na surowo to świetne są w risotto, w zupie, w towarzystwie makaronu lub w nieśmiertelnym zestawie – z jajkiem sadzonym i sosem holenderskim.
Na moim stole ostatnio było właśnie risotto, wyszło wyśmienite, więc spieszę podzielić się z Tobą przepisem na to cudo kulinarne.
Risotto ze szparagami – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 450g gorącej wody
- 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego
- 60g sera (parmezan lub innego ulubionego)
- 70g pora
- 200g szparagów
- 20g oliwy z oliwek lub oleju
- 250g ryżu do risotto
- 100g zimnej wody
- 0,5 łyżeczki wody
- szczypta pieprzu czarnego
- 20g masła
1. Do miski odważyć 450g gorącej wody, dodać 1 łyżkę koncentratu bulionu warzywnego, wymieszać i odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć 60g sera w kawałkach, zmiksować 10s/obr.10. Przełożyć do innego naczynia odstawić.
3. Do naczynia miksującego włożyć 70g pora i same łodygi szparagów (bez końcówek, które trzeba wyrzucić i bez główek które trzeba odłożyć do następnego etapu gotowania), rozdrobnić 5s/obr.5. Składniki zgarnąć na dno naczynia miksującego.
4. Dodać 20g oliwy lub oleju, dusić 4min/120°C/obr.2.
5. Dodać 250g ryżu do risotto, gotować 1min/100°C/obroty wsteczne 1.
6. Dodać 100g zimnej wody, gotować ze zdjętą miarką 2min/100°C/obroty wsteczne 1.
7. Dodać sól i pieprz, wlać przygotowany wcześniej bulion, gotować z koszyczkiem zamiast miarki, 10 min/100°C/obroty wsteczne 1.
8. Na minutę przed końcem gotowania przez otwór w pokrywie dodać główki szparagów.
9. Dodać 20g masła i rozdrobniony ser, wymieszać 1min/obroty wsteczne 2.