To ciasto można jeść w miarę spokojnie nie zastanawiając się nad szkodami dla figury, a nawet można by się pokusić o pocieszanie się, że właściwie to samo zdrowe i razowe i do tego dużo owoców. 😉 Takie się żarciki człowieka trzymają jak jest na diecie i co jakiś czas musi się pokazać dietetykowi do kontroli. 😉
Wracając do ciasta – wyszło świetne. Razowe ciasto kruche, środek z jabłek i rabarbaru z nutą brzoskwini dzięki galaretce, beza i razowa kruszonka, to brzmi, wygląda i smakuje świetnie.
W mojej rodzinie tylko ja jestem zadeklarowanym miłośnikiem rabarbaru, ale zgadnij co się stało? Oczywiście, że domownicy ciasto pożarli chętnie i z dużym zaangażowaniem. To jest moje nowe wyzwanie: przyrządzić w taki sposób potrawy za którymi nie przepadają żeby się kłócili o ostatni kawałek.
Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 150, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Razowa szarlotka z rabarbarem – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 300g mąki orkiszowej razowej typ 1850-2000
- 4 jajka
- 200g masła
- 140g ksylitolu lub cukru
- 1 łyżka wody
- 700g rabarbaru
- 500g kwaśnych jabłek np. renety
- 150g cukru trzcinowego
- 2 opakowania galaretki o smaku brzoskwiniowym
- szczypta soli
- łyżka soku z cytryny
1. Do naczynia miksującego dodać: 300g mąki orkiszowej razowej, 4 żółtka, 200g masła pokrojonego na malutkie kawałki, 60g ksylitolu lub cukru, wymieszać 30s/obr.5. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3, zrobić dwie kule, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Umyć naczynie miksujące.
2. Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki (nie obierać ze skórki), wymieszać z 150g cukru trzcinowego. Jabłka wypestkować, pokroić w kostkę, wymieszać z 2 opakowaniami galaretki brzoskwiniowej.
3. Rozgrzać piekarnik do 170°C. Większą kulę ciasta wyjąć z lodówki. Ciastem wykleić spód i boki tortownicy o średnicy około 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Rabarbar wymieszać z jabłkami, całość wsypać do tortownicy.
5. Założyć motylek, wlać 4 białka, wsypać szczyptę soli, ubijać bez założonej miarki – 1,5-2min/obr.3,5. Ustawić kolejne ubijanie – 6-7 minut/obr.3, w trakcie wsypać porcjami 80g ksylitolu lub cukru, gdy się rozpuści, dodać łyżkę soku z cytryny. Wyjąć motylek. Pianę wyłożyć na rabarbar z jabłkami.
6. Do naczynia włożyć pokrojoną mniejszą kulę ciasta, zmiksować 5s/obr.5. Otrzymaną kruszonką posypać pianę na cieście.
7. Piec 60 minut w temperaturze 170°C.
8. Ciasto ostudzić i wstawić do lodówki, aby galaretka w środku dobrze stężała- na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Jeśli chcesz to ciasto zrobić bez urządzenia wielofunkcyjnego:
1. Zagnieć ciasto kruche z podanych składników (pkt.1), podziel na dwie części, włóż na co najmniej 30 minut do lodówki.
2. Pokrój rabarbar i jabłka, wymieszaj je z cukrem trzcinowym i galaretką (w proszku).
3. Rozgrzać piekarnik do 170°C. Większą kulę ciasta wyjąć z lodówki. Ciastem wykleić spód i boki tortownicy o średnicy około 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Rabarbar z jabłkami wsypać do tortownicy z ciastem.
5. Ubij 4 białka ze szczyptą soli, gdy piana będzie sztywna zacznij dodawać ksylitol i na sam koniec łyżkę soku z cytryny. Pianę wyłożyć na rabarbar z jabłkami.
6. Pokrusz mniejszą kulę ciasta (lub zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach), kruszonkę wysyp na pianę z białek.
7. Piec 60 minut w temperaturze 170°C.
8. Ciasto ostudzić i wstawić do lodówki, aby galaretka w środku dobrze stężała- na kilka godzin a najlepiej na całą noc.