kluczową Puree ziemniaczane z pieczonym czosnkiem Thermomania Thermomix

Puree ziemniaczane z pieczonym czosnkiem

Zrobiłam kiedyś podejście do puree ziemniaczanego z Kulinarnego ABC i to była masakra. Wyszło mi glutowate i grudkowate coś, czego nikt w domu nie chciał jeść. To puree ziemniaczane przygotowuje się zupełnie inaczej – ziemniaki najpierw gotujesz na parze, żeby potem je zmiksować z dodatkami.


Najważniejszy dodatek cudownie podkreślający kremowy smak ziemniaków to pieczony czosnek. Jeśli się go obawiasz bo będziesz „zionąć” lub nie chcesz aby to danie było ostre – niczego się nie bój. Upieczony czosnek staje się gładki, maślany i słodki w smaku. Coś pięknego.

Zdecydowanie polecam ten przepis do wypróbowania przy okazji najbliższego obiadu. Można go też zrobić na raz z podwójnej porcji na większy głód lub dla większej ilości osób przy stole.

Poniżej znajdziesz filmik z moim komentarzem, zobacz jak łatwo zrobić takie puree. Przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało.

Puree ziemniaczane z czosnkiem – przepis na Thermomix – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz czarny mielony
  • 20g oleju lub oliwy
  • 500g wody
  • 400-500 g mączystych ziemniaków
  • 40g masła

1. Odciąć spód od całej główki czosnku, nie obierać z łupinek. Czosnek skropić oliwą lub olejem, posypać szczyptą soli i szczyptą pieprzu. Umieścić na blasze i piec przez około 40 minut w 200°C.

2. Do naczynia miksującego wlać 500g wody, włożyć koszyczek, odważyć do niego 400- 500 g mączystych ziemniaków pokrojonych na kawałki, gotować na parze 20min/Varoma/obr.1.

3. Wyjąć koszyczek z ugotowanymi ziemniakami, opróżnić naczynie miksujące.

4. Do naczynia miksującego wlać 20g oleju lub oliwy, wsypać ugotowane ziemniaki, dodać 40g masła i łyżeczkę soli. Dodać upieczony czosnek wyjęty z łupinek. Zmiksować do gładkości 30s/obr.4.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z książki „Kuchnia śródziemnomorska” – przepis został zmodyfikowany.