Prowansalskie ciasteczka parmezanowe - hit imprezy – Thermomania Thermomix

Prowansalskie ciasteczka parmezanowe – hit imprezy

Jak się przekonałam na spotkaniu w gronie kilku dorosłych osób bardzo fajnie się sprawdziły słone przekąski. Zrobiłam ich kilka rodzajów, w związku z tym mam dla Ciebie pierwszy przepis z dłuższej serii. Prowansalskie ciasteczka parmezanowe okazały się super proste w zrobieniu i naprawdę smakowały.

Z tego przepisu wyjdzie całkiem sporo ciasteczek – upieczesz ich dwie duże blachy. Ale nie martw się, znikną ;). Będą także pasowały na przykład na męskie spotkania przy piwie choćby z okazji meczu.



Prowansalskie ciasteczka parmezanowe - hit imprezy – Thermomania Thermomix

Robiłam je dwa razy i za pierwszym razem użyłam sera parmezan – smak i zapach nie był bardzo intensywny, a zioła prowansalskie fajnie go podkreślały. Jeśli jednak lubisz sery twarde o mocniejszym aromacie – też się tu sprawdzą – wtedy ciasteczka czuć w całej okolicy. 😉

W mojej wersji jest oczywiście mąka orkiszowa, wymieszana jasna (typ 450-550) z ciemniejszą (typ 1020). Ciasteczka parmezanowe pieką się na piękny złoty kolor i po ostygnięciu są chrupkie, nie kruszą się.

Zobacz poniższy krótki filmik z moim równie krótkim komentarzem. Jeśli jeszcze nie znasz mojego kanału na You Tube – zachęcam do subskrypcji, jest tam już ponad 100 przepisów.

Prowansalskie ciasteczka parmezanowe – przepis na Thermomix – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 200g sera parmezan (lub innego ulubionego twardego włoskiego sera)
  • 110g masła
  • 1 jajko
  • 220g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki ziół prowansalskich

1. Do naczynia miksującego włożyć 200g parmezanu pokrojonego na mniejsze kawałki. Rozdrobnić 20s/obr.10.

2. Do naczynia miksującego dodać 110g masła, 1 jajko, 220g mąki orkiszowej lub pszennej, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 płaską łyżeczkę soli i 2 łyżki ziół prowansalskich, wyrobić 2min/interwał.

3. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, uformować kulę, zawinąć w folię lub papier tudzież włożyć do miski, wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

4. Rozgrzać piekarnik do 200°C .

5. Schłodzone ciasto wałkować partiami na grubość około 0,5 cm. Foremką wycinać ciasteczka o średnicy około 5 cm, okrągłe lub w innym kształcie.

6. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 12-15 minut w 200°C – do momentu aż się zarumienią. Studzić na kratce, podawać jako przekąskę.

Inspiracją do powstanie tego wpisu był przepis z www.cookidoo.pl

Prowansalskie ciasteczka parmezanowe - hit imprezy – Thermomania Thermomix