Od kiedy mam stały dostęp do ekologicznych piersi z kurczaka wypróbowuję rozmaite przepisy na nie. A celem moich poszukiwań jest taki przepis, żeby kurczak nie był suchy. Shoarma z kurczaka jest świetna (tu znajdziesz przepis) i ten przepis także się sprawdził. Znalazłam go na brytyjskim cookidoo w odpowiedniku naszego Kulinarnego ABC.
Jeśli lubisz pizzę to i ten kurczak na pewno Ci posmakuje, a do tego faktycznie suchy nie jest. Nie potrzeba wielu składników ani też zbyt wiele czasu aby wyczarować ciekawy obiad, który zjedzą wszyscy włącznie z dziećmi.
Piersi z kurczaka pizzaiola – przepis na Thermomix www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 800g piersi z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- 200g średnio twardego sera (Emmentaler, Edam)
- 30g oliwy z oliwek
- 150g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 600g krojonych pomidorów z puszki
- 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego (tutaj znajdziesz jak go zrobić)
- 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu
- suszone oregano do smaku
1. W varomie odważyć 800g piersi z kurczaka, przyprawić je do smaku solą i pieprzem, odstawić.
2. 200 g średnio twardego sera (Emmentaler, Edam) rozdrobnić 5-10 s/obr.5. Ser przesypać do miski.
3. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
4. Do naczynia dodać 30 g oliwy z oliwek, 150 g cebuli, 2 ząbki czosnku, rozdrobnić 5s/obr.5. Dusić 5min/120°C/obr.1.
5. Dodać 600 g krojonych pomidorów z puszki, 1 łyżkę koncentratu bulionu warzywnego (tutaj przepis), 1 łyżeczkę cukru lub ksylitolu. Przystawkę Varoma z piersiami kurczaka umieścić na naczyniu miksującym, gotować 25min/Varoma/obr.1.
6. Obgotowane piersi z kurczaka układać w naczyniu do zapiekania, polać sosem pomidorowym, posypać serem i suszonym oregano. Zapiekać 10 minut w 200°C.
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.co.uk. I zobacz od razu mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało.
[mailerlite_form form_id=2]