Pierniczki szwedzkie pepparkakor to najlepsze pierniczki do dekorowania i odwzorowania kształtu. Po upieczeniu będą wyglądać właśnie tak jak chcesz – nie rosną prawie wcale i pozostają idealnie płaskie. W związku z tym czemu nie miałyby być misiami trzymającymi migdały?
W smaku są jeszcze bardziej korzenne niż pierniczki ekspresowe (te które są miękkie po upieczeniu) – nazywane są także imbirowymi, stąd poza przyprawą do piernika dodajemy do nich jeszcze imbir i cynamon.
Poniżej znajdziesz filmik z moim komentarzem, zobacz jak łatwo zrobić takie efektowne pierniczki. Przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało.
Pierniczki szwedzkie Pepparkakor – przepis na Thermomix www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 150g prawdziwego miodu (przykładowo takiego jak ten)
- 110g masła
- 80g cukru trzcinowego (ja używam takiego)
- 380g mąki orkiszowej lub pszennej (może być chlebowa typ 800-1000)
- 1 jajko
- 2 czubate łyżeczki przyprawy do pierników (tutaj przepis)
- 2 łyżeczki kakao
- 1,5 łyżeczki suszonego imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1. Do naczynia miksującego dodać 150g miodu, 110g masła, 80g cukru trzcinowego, podgrzać 6min/70°C/obr.1. Naczynie miksujące wyjąć z obudowy i odstawić na bok na kilka minut do przestygnięcia (oczywiście zdjąć pokrywkę).
2. Włożyć naczynie miksujące na miejsce, dodać 380g mąki orkiszowej lub pszennej, 1 jajko, 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika, 2 łyżeczki kakao, 1,5 łyżeczki suszonego imbiru, 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu, 1,4 łyżeczki soli i 1,4 łyżeczki proszku do pieczenia, wyrobić 3min/interwał.
3. Ciasto zawinąć w folię lub umieścić w misce, włożyć do lodówki na około 1 godzinę – powinno zrobić się dosyć twarde i nie powinno się kleić. Można je zostawić w lodówce na całą noc, a do pieczenia przystąpić następnego dnia.
4. Rozgrzać piekarnik do 160°C. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, wycinać w nim dowolne kształty. Mogą to być misie trzymające migdały lub orzechy, wystarczy foremkę w kształcie misia wyciąć pierniczek, pomiędzy łapkami ułożyć migdał lub orzech i delikatnie skleić łapki ze sobą. Jeśli skleimy je zbyt słabo w czasie pieczenia mogą się rozkleić i otworzyć. Następnie wykałaczką zrobić oczy i nosek misia (w razie wątpliwości zobacz na filmie jak to zrobić). Jeśli mają wisieć na choince trzeba pamiętać o zrobieniu dziurek na nitkę.
5. Piec 10 minut w 160°C.
6. Po upieczeniu pierniczki są twarde, muszą poleżeć w wilgotnym miejscu przez około 2 tygodnie, aby zmięknąć. Innym sposobem jest włożenie ich do szczelnie zamykanego pudełka lub woreczka z kawałkiem świeżego jabłka, należy pamiętać o częstym wymienianiu jabłka – nie może spleśnieć.