You are currently viewing Paluchy serowo – szynkowe – jak je zrobić?

Paluchy serowo – szynkowe – jak je zrobić?

Paluchy serowo – szynkowe to przekąska idealna, ponieważ smakuje dużym i małym, pasuje zarówno do meczu i piwa jak i na dziecięce urodziny. W smaku są świetne, miękkie i lekko chrupiące w miejscach, gdzie ser się przyrumienił. Koniecznie je wypróbuj przy najbliższej możliwej okazji.

W mojej wersji zrobione są z mąki orkiszowej chlebowej, z dodatkiem łagodnego sera emmentaler i dobrej jakościowo szynki z piersi kurcząt. Możesz oczywiście użyć innego lubianego przez Ciebie sera i szynki na przykład wieprzowej. Tylko błagam, zwróć uwagę na skład i nie kupuj byle czego, trzeba się szanować wszakże. 😉



Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj. 😉

Paluchy serowo-szynkowe – przepis na Thermomix www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 200g łagodnego sera żółtego
  • 150g dobrej jakości szynki drobiowej lub wieprzowej
  • 280g mąki orkiszowej (u mnie chlebowa na przykład taka) lub pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 130g masła
  • 30g mleka roślinnego lub krowiego
  • 1,5 łyżeczki soli

1. Do naczynia miksującego włożyć 200g sera żółtego pokrojonego na kawałki, rozdrobnić 15s/obr.5, przełożyć do miski.

2. Do naczynia miksującego włożyć 150g dobrej jakościowo szynki pokrojonej na kawałki, rozdrobnić 6s/obr.5, przełożyć do miski z serem.

3. Do naczynia miksującego wsypać 280g mąki orkiszowej (lub pszennej), 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 jajka, 130g masła, 30g mleka roślinnego lub krowiego i 1,5 łyżeczki soli – wyrobić 30s/.

4. Dodać ser z szynką, wyrobić 30s/.

5. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat lub papier do pieczenia, rozwałkować na grubość 0,5 cm. Ostrym nożem kroić ciasto na 1cm paski o długości około 10cm. Skręcać je w spirale,układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – w razie wątpliwości odsyłam do filmiku, który jest powyżej.

6. Piec na rumiano około 15 minut w 200°C.

Paluchy serowo - szynkowe - jak je zrobić? Thermomania Thermomix

[mailerlite_form form_id=2]

Paluchy serowo - szynkowe - jak je zrobić? Thermomania Thermomix