Ucierane ciasta z owocami to najchętniej wybierane przez moje dziecko słodkości. Takie właśnie jest odwrócone ciasto z ananasem – łatwe do zrobienia, wilgotne aromatyczne ciasto ucierane, które do tego jeszcze wygląda niebanalnie. Sprawdza się także w lunchboxie, bo nie kruszy się ani nie klei.
Udało mi się kupić ananasa nie w cukrowym syropie, a w sosie własnym, czyli w soku, nie musiałam wcale długo szukać, bo był w pobliskim sieciowym markecie. Także jeśli unikasz cukru i w związku z tym omijasz ananasy i brzoskwinie w słoikach i puszkach – przyjrzyj się dobrze temu co mijasz na sklepowych półkach, bo zapewne i u ciebie będą te owoce w wersji bez cukru.
To ciasto poza tym okazało się sporym hitem wśród niespodziewanych gości, którzy bez zapowiedzi wpadli na niedzielną kawę. Nie minęła godzina, a ciasto było na stole. Wygląda bardzo efektownie, choć jest takie łatwe do zrobienia, zdecydowanie je polecam.
Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Odwrócone ciasto ananasowe – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 7-8 plastrów ananasa z puszki – polecam taki w soku własnym bez dodatku cukru
- 30g soku z puszki z ananasami
- kilka wiśni z dżemu lub żurawin
- 4 jajka
- 150g miękkiego masła
- 200g mąki orkiszowej (jasna typ 500 może być taka) lub pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60g ksylitolu lub cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
1. Okrągłą formę o średnicy około 23cm wysmarować masłem, posypać mąką lub bułką tartą. Na dnie ułożyć papier do pieczenia. Na papierze ułożyć odsączone plastry ananansa (tyle ile się zmieści), w środku każdego plastra ułożyć wiśnię lub żurawinę.
2. Rozgrzać piekarnik do 160°C.
3. Do naczynia dodać 4 jajka i 30g soku z ananasa, wymieszać 10s/obr.4.
4. Do naczynia dodać 150g masła, 200g mąki orkiszowej lub pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 60g ksylitolu lub cukru i łyżeczkę esencji waniliowej, wymieszać 20s/obr.6.
5. Masę przełożyć do blachy z ananasem, delikatnie wyrównać powierzchnię.
6. Piec 40 minut w 160°C, do suchego patyczka – to ważne, żeby sprawdzić czy ciasto jest upieczone, bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej.
7. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, odstawić na kwadrans do przestudzenia, następnie ostrożnie odpiąć i zdjąć boki tortownicy. Na wierzchu ciasta położyć talerz, jednym ruchem obrócić blachę , tak aby talerz znalazł się na dole a blacha na górze. Zdjąć blachę wraz z papierem do pieczenia, pozostawić ciasto do wystygnięcia.
Jeśli chcesz to ciasto zrobić bez urządzenia wielofunkcyjnego – zmiksuj krótko jajka z sokiem, potem dodaj pozostałe składniki i zmiksuj tylko do połączenia składników. Pozostałe punkty przepisu jak wyżej. Smacznego!
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.pl. Przepis został zmodyfikowany.
Mmm, musiało być pyszne! I wygląda bardzo efektownie 🙂
Jest przepyszne, wilgotne, lekkie, a do tego bardzo proste do zrobienia. 🙂 Uwielbiam takie proste przepisy. 🙂