Odwrócone ciasto z ananasem - prościej się nie da Thermomania Theromomix

Odwrócone ciasto z ananasem – prościej się nie da

Ucierane ciasta z owocami to najchętniej wybierane przez moje dziecko słodkości. Takie właśnie jest odwrócone ciasto z ananasem – łatwe do zrobienia, wilgotne aromatyczne ciasto ucierane, które do tego jeszcze wygląda niebanalnie. Sprawdza się także w lunchboxie, bo nie kruszy się ani nie klei.



Udało mi się kupić ananasa nie w cukrowym syropie, a w sosie własnym, czyli w soku, nie musiałam wcale długo szukać, bo był w pobliskim sieciowym markecie. Także jeśli unikasz cukru i w związku z tym omijasz ananasy i brzoskwinie w słoikach i puszkach – przyjrzyj się dobrze temu co mijasz na sklepowych półkach, bo zapewne i u ciebie będą te owoce w wersji bez cukru.

To ciasto poza tym okazało się sporym hitem wśród niespodziewanych gości, którzy bez zapowiedzi wpadli na niedzielną kawę. Nie minęła godzina, a ciasto było na stole. Wygląda bardzo efektownie, choć jest takie łatwe do zrobienia, zdecydowanie je polecam.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Odwrócone ciasto ananasowe – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 7-8 plastrów ananasa z puszki – polecam taki w soku własnym bez dodatku cukru
  • 30g soku z puszki z ananasami
  • kilka wiśni z dżemu lub żurawin
  • 4 jajka
  • 150g miękkiego masła
  • 200g mąki orkiszowej (jasna typ 500 może być taka) lub pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60g ksylitolu lub cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

1. Okrągłą formę o średnicy około 23cm wysmarować masłem, posypać mąką lub bułką tartą. Na dnie ułożyć papier do pieczenia. Na papierze ułożyć odsączone plastry ananansa (tyle ile się zmieści), w środku każdego plastra ułożyć wiśnię lub żurawinę.

2. Rozgrzać piekarnik do 160°C.

3. Do naczynia dodać 4 jajka i 30g soku z ananasa, wymieszać 10s/obr.4.

4. Do naczynia dodać 150g masła, 200g mąki orkiszowej lub pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 60g ksylitolu lub cukru i łyżeczkę esencji waniliowej, wymieszać 20s/obr.6.

5. Masę przełożyć do blachy z ananasem, delikatnie wyrównać powierzchnię.

6. Piec 40 minut w 160°C, do suchego patyczka – to ważne, żeby sprawdzić czy ciasto jest upieczone, bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej.

7. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, odstawić na kwadrans do przestudzenia, następnie ostrożnie odpiąć i zdjąć boki tortownicy. Na wierzchu ciasta położyć talerz, jednym ruchem obrócić blachę , tak aby talerz znalazł się na dole a blacha na górze. Zdjąć blachę wraz z papierem do pieczenia, pozostawić ciasto do wystygnięcia.

Jeśli chcesz to ciasto zrobić bez urządzenia wielofunkcyjnego – zmiksuj krótko jajka z sokiem, potem dodaj pozostałe składniki i zmiksuj tylko do połączenia składników. Pozostałe punkty przepisu jak wyżej. Smacznego!

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.pl. Przepis został zmodyfikowany.

Odwrócone ciasto z ananasem - prościej się nie da Thermomania Theromomix