Najlepszy pasztet - jak zrobić w domu? Thermomania Thermomix

Najlepszy pasztet – jak zrobić w domu?

Pierwszy raz robiłam pasztet w Thermomix, ale słuchaj to jest bajka. Nigdy takiego dobrego i gładkiego pasztetu nie jadłam. On zdecydowanie nie jest tylko na Święta, oj nie.


Pasztet nie jest tłusty, a mimo to fajnie się rozsmarowuje. Sprawdzi się na chlebie, ale także podany jako przekąska w porcjach na imprezie.

W smaku jest po prostu rewelacyjny, polecam go zdecydowanie i z czystym sumieniem do wypróbowania dla Ciebie.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Pasztet – przepis na Thermomix www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 700g wody
  • 200g szynki (surowej)
  • 200g karkówki (surowej)
  • 200g wątróbki drobiowej (surowej)
  • 50g cebuli
  • 25g korzenia pietruszki
  • 25g korzenia selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 50g bułki (suchej) – może to być też kromka suchego chleba
  • 3 jajka
  • 20g kaszy manny
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka majeranku

1. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek a do niego mięso: szynkę, karkówkę i wątróbki drobiowe, pokrojone na mniejsze kawałki. Do tego cebula (w ćwiartki), czosnek, pietruszka (w kawałki), seler (w kawałki) i ziele angielskie. Gotować na parze 30 minut/Varoma/obr.2. Bułkę lub chleb namoczyć w wodzie.

2. Wywar odlać do innego naczynia, po czym odmierzyć 200 ml (miareczką) i wlać z powrotem do naczynia miksującego. Do wywaru dodać ugotowane na parze mięso i warzywa (wyrzucić do śmieci ziele angielskie), zmiksować 2min/obr.9.

3. Dodać odciśniętą bułkę, jajka, kaszę manną, pieprz, sól, gałkę muszkatołową i majeranek, zmiksować 1min/obr.7. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia i ponownie zmiksować 20s/obr.7. Na tym etapie powinna być bardzo gładka, kremowa masa.

4. Zawartość naczynia przelać do wcześniej przygotowanej formy (natłuszczonej i wysypanej bułką tartą) i piec przez około 1 godzinę w temperaturze 200°C.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.pl – przepis został zmodyfikowany.