Lato trwa zdecydowanie za krótko i za szybko się kończy. Dla mnie lato to przede wszystkim owoce, maliny kocham nad życie. Co powiecie na malinowy winegret? Wypróbowałam go już przy kilku sałatkach i smakował wyśmienicie. Jest tylko jeden warunek – do jego zrobienia potrzeba świeżych malin, więc teraz jest idealny moment na wypróbowanie tego przepisu.
Przy okazji dowiecie się jak zrobić ocet malinowy – jego przygotowanie trwa trzy dni. 😉
Malinowy winegret z „Sezonu na Thermomix”
Składniki:
- 130g malin
- 100g octu jabłkowego lub białego octu winnego
- 300g oliwy z oliwek lub innego ulubionego oleju przeznaczonego do spożycia na zimno
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 szczypty czarnego pieprzu
- 5 łyżeczek cukru trzcinowego, ksylitolu lub miodu
Zaczynamy od octu malinowego: na pokrywie naczynia miksującego stawiamy słoik, do niego odważamy 100g octu i 30g malin. Zakręcamy, wstawiamy do lodówki na 3 dni.
Po trzech dniach z octu wyławiamy maliny, wyrzucamy je.
Do naczynia miksującego wlewamy nasz ocet malinowy, dodajemy 100g świeżych malin, 300g oliwy, 1/2 łyżeczki soli, 3 szczypty pieprzu i 5 łyżeczek cukru, miksujemy 10s/obr.5.
Winegret jest gotowy do podania, to jest zapas na dłuższy czas, więc co potrzebujecie zużyjcie od razu, a resztę przelejecie do słoika, zakręćcie i trzymajcie w lodówce.