You are currently viewing Łosoś na parze z brokułami, ryżem i kremowym sosem

Łosoś na parze z brokułami, ryżem i kremowym sosem

Jeśli dzisiaj nie masz czasu na stanie przy garach tudzież przy Thermomixie 😉 to mam dla Ciebie przepis na szybki obiad dla całej rodziny. Kup łososia, brokuły i ryż i lecimy z tym obiadem.

Przepis wykorzystuje wszystkie poziomy do gotowania i po 30 minutach będziesz mieć obiad z kremowym sosem – zdrowy i smaczny, a Ty możesz się zająć czymś innym niż gotowanie. 😀

Poniżej znajdziesz krótki filmik żeby było wiadomo co i jak zrobić, zachęcam do obejrzenia i subskrybowania mojego kanału na You Tube – link znajdziesz tutaj.



Łosoś na parze z brokułami, ryżem i kremowym sosem – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego (tutaj przepis na koncentrat)
  • 180g dzikiego ryżu lub mieszanki ryżu i kaszy
  • 1200g wody
  • 500g różyczek brokuła
  • 600-800g filetów łososia ze skórą
  • sól
  • pieprz czarny
  • 200g mleka
  • 30g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 30g masła

1. Do naczynia miksującego włożyć 1 czubatą łyżkę koncentratu bulionu warzywnego (tutaj przepis na koncentrat), włożyć koszyczek, odważyć do niego 180g dzikiego ryżu lub mieszanki ryżu i kaszy, wlać 1200g wody (woda ma się przelać przez ryż i go zamoczyć). Gotować 12min/Varoma/obr. 1.

2. Na pokrywie naczynia ustawić nakładkę Varoma, odważyć do niej 500g różyczek brokuła. Nałożyć wkład Varomy, odważyć do niego 600-800g filetów łososia ze skórą. Rybę oprószyć solą i pieprzem. Gotować na parze 16min/Varoma/obr.1.

3. Zdjąć nakładę Varoma, wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Płyn pozostały z gotowania na parze przelać do miseczki lub dzbanka.

4. Do naczynia miksującego wlać 200g płynu z gotowania, dodać 200g mleka, 30g mąki orkiszowej lub pszennej, 30g masła i szczyptę soli – gotować 4min/100°C/obroty wsteczne 3.

5. Powstałym sosem polewać ryż, brokuły i łososia. Podawać od razu.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.co.uk

[mailerlite_form form_id=2]