You are currently viewing Lodowiec – letnie orzeźwiające ciasto bez pieczenia

Lodowiec – letnie orzeźwiające ciasto bez pieczenia

Przepis, który mnie zainspirował znalazłam na mojewypieki.com. Szukałam ciasta, w którym będą wszystkie owoce lata jakie tylko dusza i oczy zapragną i nie będzie wymagało pieczenia 🙂

Nie jest to ciasto z lodami (jak można by się zasugerować), lecz bardzo orzeźwiająca mieszanka smaków i ciekawe połączenie kremu, owoców i galaretki.

Oczywiście w mojej wersji jest bez białego cukru, bez laktozy i mąki pszennej. Użyłam biszkoptów orkiszowych słodzonych cukrem trzcinowym, a do galaretki dodałam ksylitol. Do ciasta użyłam wszystkich owoców, jakie znalazłam, super się prezentowało. 🙂 Zobaczcie na poniższym filmie jak powstaje takie ciasto.

Ciasto Lodowiec (www.mojewypieki.com.pl)




Składniki:

  • 2 galaretki truskawkowe i ksylitol do smaku jeśli używacie galaretek bez cukru
  • 750g wody
  • 250g mleka
  • 1 jajko
  • 20g ksylitolu lub cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 200g miękkiego masła
  • biszkopty do wyłożenia tortownicy
  • 2 łyżki kakao
  • dowolne owoce

1. Do naczynia miksującego wsypać 2 galaretki truskawkowe, jeśli używacie galaretek bez cukru – dodać 12 łyżek ksylitolu, 750g wody, podgrzać 9min/95 stopni C/obr.2. Przelać do innego naczynia i odstawić do ostygnięcia.

2. Do czystego naczynia włożyć motylek, wlać 250 g mleka, dodać 1 jajko, 20g ksylitolu lub cukru, 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru – gotować 6min30s/100 stopni C/obr.2,5. Po ugotowaniu budyń przełożyć do miseczki, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

3. Do naczynia miksującego dodać 200g miękkiego masła, ucierać 1min/obr.3. W czasie kolejnego ucierania stopniowo dodawać budyń – 3min/obr.3.

4. Biszkopty maczać w galaretce, układać na dnie tortownicy. Połowę kremu rozsmarować na warstwie biszkoptów. Do pozostałego kremu dodać 2 łyżki kakao, wymieszać 1min/obr.3. Na jasnym kremie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów w galaretce. Na biszkoptach rozprowadzić resztę kremu, wstawić do lodówki do schłodzenia. Na schłodzonym cieście układać owoce lata (porzeczki, truskawki, maliny, itd), zalać je resztą galaretki, włożyć do lodówki do stężenia. Według mnie najlepiej smakuje gdy postoi w lodówce całą noc.


Ten post ma 2 komentarzy

  1. Agata Obuch

    jak dla mnie to jest najlepsze ciasto na lato. Świetnie smakuje z samymi truskawkami!

    1. Thermomania

      Zgadzam się 🙂

Dodaj komentarz