You are currently viewing Kruche ciasto z rabarbarem, malinami i bezą

Kruche ciasto z rabarbarem, malinami i bezą

Najbardziej wiosenne ciasto to ciasto z rabarbarem. Uwielbiam ten kwaskowaty smak, a jeśli jest połączony z kruchym ciastem, malinami i bezą to zmienia się w istne cudo.

Szukałam na straganach, ale nawet jeśli był to kiepskiej jakości i drogi. Jednak w majówkę byliśmy na działce i cóż tam wypatrzyłam? Całą kępę rabarbaru spokojnie wygrzewającą się w wiosennym słoneczku. O radości!

W związku z tym przyszło mi do głowy to ciasto. Możesz w nim połączyć rabarbar z malinami lub truskawkami, też będzie pyszne. Świetnie smakuje jedzone na tarasie i popijane kompotem z rabarbaru.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 150, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Kruche ciasto z rabarbarem, malinami i bezą – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 80g ksylitolu pudru lub cukru pudru
  • 125g masła
  • 250g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 4 jajka
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18-20% (w ostateczności sprawdzi się też jogurt)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400g rabarbaru (nie obieramy go)
  • 250g malin
  • 200g ksylitolu lub cukru
  • 40g skrobii ziemniaczanej plus jedna łyżeczka do bezy
  • szczypta soli

1. Jeśli nie masz w domu ksylitolu lub cukru pudru – do naczynia miksującego wsypać 80g ksylitolu lub cukru, zmielić 30s/obr.10.

2. Dodać 125g zimnego masła pokrojnego na małe kawałki, 250g mąki orkiszowej lub pszennej, 4 żółtka, łyżeczkę esencji waniliowej, 1 łyżkę śmietany 20% i pół łyżeczki proszku do pieczenia, zmiksować 30s/obr.4. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 1 godzinę. Umyć naczynie miksujące.

3. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 170°C, blachę o wymiarach 30×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie rozłożyć na dnie blaszki, można je nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do czasu rozgrzania piekarnika (u mnie około 15 minut). Następnie wyjąć z lodówki i podpiec w piekarniku przez 20 minut w 170°C.

4. Na pokrywie naczynia miksującego ustawić miskę. Odważyć do niej 400g nie obranego rabarbaru pokrojonego na małe kawałki (około 1,5cm) i 250g malin świeżych lub wcześniej rozmrożonych. Dodać 50g ksylitolu lub cukru i 40g skrobii ziemniaczanej, wymieszać dokładnie, odstawić do czasu podpieczenia spodu.

5. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać 4 białka i dodać szczyptę soli, ubijać bez założonej miarki 3 min/obr. 3,5. Nastawić ponowne ubijanie i w trakcie przez otwór w pokrywie dodawać łyżka po łyżce 150g ksylitolu lub cukru, ubijać do momentu całkowitego rozpuszczenia ksylitolu lub cukru – 6-8min/obr.3. Pod koniec ubijania dodać łyżeczkę skrobii ziemniaczanej.

6. Wyjąć podpieczony spód z piekarnika, wysypać na niego rabarbar z malinami, na nie wyłożyć i wyrównać pianę z białek.

7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i od razu obniżyć temperaturę do 150°C. Piec przez 1 godzinę w 150°C (obserwować stopień upieczenia bezy, jeśli zacznie się robić zbyt brązowa obniżyć temperaturę do 140°C).

Jeśli chcesz to ciasto zrobić bez urządzenia wielofunkcyjnego – zagnieć ciasto kruche ze składników podanych w pkt. 1 i 2, włóż je na 1 godzinę do lodówki. Następnie przełóż je do blaszki o wymiarach 30x20cm i podpiecz – przez 20 minut w 170°C. Przygotuj 400g rabarbaru pokrojonego w małe kawałki i 250g malin, wymieszaj je z 50g ksylitolu lub cukru i 40g skrobii ziemniaczanej.

Ubij mikserem 4 białka ze szczyptą soli, gdy piana stanie się sztywna zacznij dodawać łyżka po łyżce 150g ksylitolu lub cukru. Ubijaj aż cukier nie będzie wyczuwalny w masie (rozetrzyj odrobinę piany między palcami, musi być gładka), wtedy dodaj łyżeczkę skrobii ziemniaczanej i wymieszaj trzepaczką.

Rabarbar z malinami wyłóż na gorący podpieczony spód, na niego połóż i wyrównaj pianę z białek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i od razu obniżyć temperaturę do 150°C. Piec przez 1 godzinę w 150°C (obserwować stopień upieczenia bezy, jeśli zacznie się robić zbyt brązowa obniżyć temperaturę do 140°C).

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.mojewypieki.com. Przepis został zmodyfikowany.

Kruche ciasto z rabarbarem, malinami i bezą Thermomania Thermomix

Kruche ciasto z rabarbarem, malinami i bezą Thermomania Thermomix