You are currently viewing Drożdżówki z pastą sezamową – kuchnia turecka
Drożdżówki z pastą sezamową Thermomania Thermomix

Drożdżówki z pastą sezamową – kuchnia turecka

Kolejna odsłona drożdżówek w bardzo ciekawym zestawieniu z pastą sezamową. Smakują zupełnie jak sezamki – jeśli też je uwielbiacie ten przepis się Wam spodoba. Przepis zaczerpnęłam z nowej kolekcji dostępnej na cookidoo.pl –  zmodyfikowałam go oczywiście dodając mniej cukru trzcinowego i zastępując mąkę pszenną mąką orkiszową.

Ciasto się fajnie wałkuje, nie klei się do rąk, łatwo było je zrolować i przełożyć na papier do pieczenia.

Drożdżówki długo pozostają świeże, więc sprawdzą się jako przekąska do szkoły czy do pracy, a także jako jedzenie na wyjazd.

Jak je zrobić? Bardzo prosto!



Drożdżówki z pastą sezamową „Kuchnia turecka” – przepis na Thermomix

Składniki:

  • 200g wody
  • 150g mleka
  • 50g cukru trzcinowego mascobado (lub syropu z agawy, syropu daktylowego, miodu ew. cukru rafinowanego)
  • 30g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 550g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 100g syropu daktylowego lub syropu z agawy
  • 150g pasty tahini (można zrobić samodzielnie – uprażyć na patelni 140g sezamu, zmiksować z Thermomixie – 20s/obr.9. Dodać 90g oleju, zmiksować 30s/obr.8.)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Drożdżówki z pastą sezamową Thermomania Thermomix

1. Do naczynia miksującego wlać 120g wody, 150g mleka, 15g cukru trzcinowego i 30g drożdży, podgrzać: 2min/37 °C/obr.1.

2. Do naczynia miksującego wlać białko, wsypać 550g mąki i sól, wyrobić 2min/. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, przełożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

3. Do umytego naczynia miksującego wlać 100g syropu daktylowego i 150g pasty tahini, wymieszać 20s/obr.3,5.

4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia aby uzyskać prostokąt o wymiarach 30x60cm. Rozwałkowane ciasto posmarować pastą z tahini – zostawiając 2cm margines. Następnie pomagając sobie papierem zwinąć ciasto w ciasną roladę – począwszy od dłuższej krawędzi. Następnie roladę pokroić na plastry o grubości 3cm, przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę – zostawiając 5cm odstępu pomiędzy. Zostawić do wyrośnięcia na 15minut, rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

 

Drożdżówki z pastą sezamową Thermomania ThermomixDrożdżówki z pastą sezamową Thermomania Thermomix

Drożdżówki z pastą sezamową Thermomania ThermomixDrożdżówki z pastą sezamową Thermomania ThermomixDrożdżówki z pastą sezamową Thermomania ThermomixDrożdżówki z pastą sezamową Thermomania Thermomix

5. Każdą drożdżówkę lekko spłaszczyć dłonią, posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, piec 20 minut w 180°C.

6. Do czystego naczynia miksującego wlać 80g wody, dodać 35g cukru trzcinowego i sok z cytryny, gotować 3min/Varoma/obr.1.

7. Upieczone drożdżówki smarować syropem – ja to robiłam na ciepło.

Drożdżówki z pastą sezamową Thermomania Thermomix







Dodaj komentarz