You are currently viewing Ciasto zebra – efektowne szybkie i pyszne

Ciasto zebra – efektowne szybkie i pyszne

Ciasto zebra jest nieskomplikowane, bardzo smaczne, długo pozostaje świeże. Łatwo się je dzieli, sprawdzi się do kawy i herbaty, tudzież na niedzielę.



Słyszałam, że jest kapryśne, że często wychodzi zakalec. Przestrzegaj kilku zasad, a wszystko się uda. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto trzeba wstawić do piekarnika natychmiast po zrobieniu, żeby ta pracowicie napowietrzona i ubita konstrukcja nie opadła. W czasie pieczenia nie otwieraj drzwiczek piekarnika, daj ciastu rosnąć i piec się przez godzinę, dopiero wtedy przy pomocy patyczka sprawdź na środku czy jest upieczone. Jeśli patyczek będzie mokry, wydłuż czas pieczenia o 10 minut.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Ciasto zebra – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 200g ksylitolu lub cukru
  • 5 jajek
  • 1 szczypta soli
  • 150g oleju o neutralnym smaku
  • 240g gazowanej wody mineralnej
  • 355g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25g kakao bez cukru

1. Jeśli nie masz ksylitolu lub cukru w pudrze – do naczynia miksującego wsypać 200g ksylitolu lub cukru, zmielić 30s/obr. 10. Poczekać chwilę aż opadnie pył, przełożyć do innego naczynia. Resztka pudru może pozostać w naczyniu, nie trzeba go myć.

2. Założyć motylek, do naczynia miksującego wlać 5 białek, dodać szczyptę soli, ubijać ze zdjętą miarką 1min30s/obr.3,5. Nastawić kolejne ubijanie – 4min/obr.3,5, w tym czasie przez otwór w pokrywie dodać łyżka po łyżce ksylitol lub cukier puder.

3. Wyjąć motylek. Do naczynia miksującego dodać: 5 żółtek, 150g oleju o neutralnym smaku, 240g wody mineralnej gazowanej, 330g mąki orkiszowej lub pszennej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszać 20s/obr.4. Jeśli na tym etapie widać w cieście nierozmieszane grudki, pomieszać bardzo delikatnie przy pomocy kopystki, szpatułki lub łyżki.

4. Połowę ciasta przełożyć do miski. Miskę ustawić na pokrywie naczynia miksującego, dodać do niej 25g kakao bez cukru, delikatnie wymieszać do połączenia składników. Do reszty ciasta, tej która pozostała w naczyniu miksującym, dodać 25g mąki, wymieszać 20s/obr.4.

5. Rozgrzać piekarnik do 160°C.

6. Do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy około 24cm wlewać ciasto – na środek wylewać na zmianę łyżkę ciasta ciemnego i łyżkę ciasta jasnego, aż do wyczerpania obu ciast. W ten sposób powstanie charakterystyczny wzór zebry. Ciasto natychmiast wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 1 godzinę w 160°C, lub tzw. suchego patyczka.

Ciasto zebra - efektowne szybkie i pyszne Thermomania Thermomix



Dodaj komentarz