Zdjęcie tego ciasta na cookidoo.pl przyciągnęło mój wzrok niczym magnes, od razu wiedziałam, że się do niego przymierzę. Udało się idealnie pomimo moich zwyczajowych modyfikacji (zastąpiłam mąkę pszenną mąką orkiszową i cukier biały cukrem trzcinowym i ksylitolem), kroiło się świetnie, każdy kawałek przystrojony bitą śmietaną i truskawką wyglądał jak milion dolarów. Nie przewidziałam tylko jednego – wyszło go naprawdę dużo, cała wielka blacha, więc postało w lodówce przez 3 dni i nadal było pyszne. Zdecydowanie trzeba je robić na weekend gdy spodziewamy się gości 😉 Zobaczcie w poniższym filmie jak się do tego ciasta zabrać i co po kolei się dzieje. Smacznego 🙂
Ciasto z pianką truskawkową z kolekcji „Truskawki – proste i pyszne desery ” – przepis na Thermomix
Składniki:
- 110g ksylitolu lub cukru
- 6 jajek
- 180g mąki orkiszowej lub pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20g kakao
- 50g oleju
- 170g wody
- 150g galaretki truskawkowej (2 opakowania)
- 500g truskawek
- 500g schłodzonej śmietany kremówki (min. 30% tłuszczu)
1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Na pokrywie naczynia miksującego ustawić miskę, odważyć do niej cukier lub ksylitol – 110g, odstawić. Założyć motylek, do suchego i czystego naczynia wlać białka z 6 jajek, ubijać bez założonej miarki 2min/obr.3,5. Kolejne ubijanie – 3min/obr.3 – w tym czasie przez otwór w pokrywie stopniowo dodawać 6 żółtek i wcześniej odważony ksylitol lub cukier. Dodać 100g mąki orkiszowej lub pszennej, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, wymieszać 10s/obr.2. Dodać 80g mąki orkiszowej lub pszennej, 20g kakao i 50g oleju – wymieszać 10s/obr.3, następnie zdjąć motylek. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 30x24x6 cm. Piec 20-25minut w 180 stopniach C. Następnie studzić przez 15 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie wyjąć i odstawić na conajmniej 1 godzinę.
2. Do czystego naczynia wlać 170g wody, 150g słodzonej galaretki w proszku (2 opakowania) – u mnie bez cukru więc uzupełniam ksylitolem do 150g. Gotować 3min/100 stopni C/obr.2. Dodać 200g truskawek, zmiksować 20s/obr.6-10 (stopniowo zwiększać). Masę przelać do miseczki, ostudzić, wstawić do lodówki na 20-25 minut, umyć naczynie miksujące.
3. Założyć motylek, do naczynia miksującego wlać 500g schłodzonej śmietany min.30%, ubijać bez założonej miarki do uzyskania odpowiedniej konsystencji na obr.3 (w tym przypadku 2min50s). Wymieszać 15s/obr.2, przez otwór w pokrywie wlewać masę truskawkową. Zdjąć motylek.
4. Na ostudzonym cieście ułożyć przekrojone na pół truskawki, następnie ostrożnie zalać je pianką truskawkową, wyrównać powierzchnię kopystką. Odstawić do lodówki na minimum 4 godziny.