You are currently viewing Ciasto sezamowiec

Ciasto sezamowiec

Na moje pytanie jakie pyszności będą na wielkanocnych stołach usłyszałam, że co roku pojawia się ciasto o nazwie Sezamowiec. Bardzo mnie zaintrygowało i po przejrzeniu kilku przepisów na to ciasto znalezionych w internecie taki oto wypiek pojawił się u mnie w domu.

Bardzo ciekawe odświętne, robiące wrażenie ciasto – warstwowe, ze smacznym połączeniem kokosa, sezamu i chałwy. Wyszła go duża blacha, także w sam raz na rodzinne spotkanie, na święta wszelakie, na imprezę w pracy jeśli chcesz zrobić wrażenie na wszystkich zgromadzonych, wybierz sezamowca.

W moim regionie jest mało znane, każdy znajomy indagowany w tym temacie robił tylko wielkie oczy. Także tym bardziej efektowne i oryginalne i nieoklepane ciasto – a przede wszystkim przepyszne.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 140, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Ciasto Sezamowiec – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 450g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 370g ksylitolu lub cukru
  • 415g masła
  • 5 jajek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 150g sezamu
  • 2 łyżki miodu
  • 200g wiórków kokosowych
  • 150g chałwy bez dodatków
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki bez cukru

1. Ciasto kruche: do naczynia miksującego wsypać 450g mąki orkiszowej lub pszennej, dodać 60g ksylitolu lub cukru, 250g miękkiego masła, 5 żółtek, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 2 łyżki kwaśnej śmietany, wymieszać 30s/obr.5. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

2. Masa sezamowa: w czasie gdy ciasto się chłodzi do czystego naczynia miksującego włożyć: 40g masła, 150g sezamu, 60g ksylitolu lub cukru i 2 łyżki miodu (około 60g) – podsmażyć 10min/110°C/obr. 1,5. Masę zostawić w naczyniu do przestudzenia.

3. Rozgrzać piekarnik do 170°C. Połowę ciasta kruchego rozwałkować i przełożyć do blaszki o wymiarach 25×35 cm. Wierzch ciasta posmarować masą sezamową. Piec 15minut w 170°C. Umyć naczynie miksujące. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić, wyjąć z blaszki.

4. Masa kokosowa: założyć motylek, do naczynia wlać 5 białek, ubijać 1,5-2 min na obrotach 3 ze zdjętą miarką, aż piana będzie sztywna. Następnie ustawić ubijanie: 3min/obr.3, przez otwór w pokrywie dodawać łyżka po łyżce 100g ksylitolu lub cukru, ubijać do momentu rozpuszczenia kryształków ksylitolu lub cukru. Zdjąć pokrywę, zdjąć motylek, do naczynia wsypać 200g wiórków kokosowych, delikatnie wymieszać kopystkę lub łopatką. Rozwałkować drugą część ciasta kruchego, przełożyć do blaszki 25x35cm, na cieście rozmarować masę kokosową, piec 15 minut w 170°C. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, wyjąć z blaszki.

5. Masa chałwowa: do czystego naczynia miksującego włożyć 125g miękkiego masła i wsypać 100g ksylitolu lub cukru, miksować 3min/obr.3. Dodać 150g pokruszonej chałwy i ponownie zmiksować 1min/obr.3.

6. Składanie ciasta: na spód położyć kruche ciasto z sezamem, posmarować je słoiczkiem dżemu z czarnej porzeczki. Na dżemie rozsmarować masę chałwową. Na niej położyć kruche ciasto z masą kokosową. Gotowe! Najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy smaki się połączą.

Inspiracją do powstania tego wpisy były przepisy z www.mojewypieki.com.pl, www.przyslijprzepis.pl i www.mojegotowanie.pl – przepisy zostały zmodyfikowane.

Ciasto sezamowiec thermomania thermomix

Ciasto sezamowiec thermomania thermomix



Dodaj komentarz