Brownie to ciasto znane i lubiane. Co jeśli do niego dodamy krówki? Wtedy brownie jest jeszcze bardziej lubiane, bo nie dosyć, że jest wilgotne i bardzo czekoladowe to jeszcze tu i tam trafia się na kawałek karmelowo-mlecznego cukierka. Coś wspaniałego, serio.
To ciasto łatwo jest zrobić niezależnie od posiadanego w domu sprzętu. Wystarczy połączyć wszystkie składniki tylko do jednolitej masy i już. Koniecznie zwróć uwagę na to, żeby składniki miały temperaturę pokojową, bo brownie bywa kapryśne. Podobnie krówki – użyj tych niezbyt ciągnących i miękkich, poszukaj tych twardszych. Gdyby zaczęły się rozpuszczać mogą nam zrobić piękny zakalec – smaczny, ale niezbyt popisowy. 😉
Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Brownie z krówkami – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 100g cukierków krówek (ja użyłam takich)
- 200g mlecznej czekolady (moja ulubiona kuwertura mleczna to ta)
- 100g migdałów w płatkach lub słupkach
- 2 łyżki kakao bez cukru
- 150g masła
- 100g cukru trzcinowego (ja używam takiego)
- 4 jajka
- 150g mąki orkiszowej (jasna typ 500 może być taka) lub pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę i odważyć do niej 100g cukierków typu krówka, miskę z krówkami odstawić.
2. Składniki muszą mieć tę samą temperaturę, najlepiej wszystko wcześniej wyjąć z lodówki i poczekać aż osiągnie temperaturę pokojową. To minimalizuje ryzyko zakalca. Do naczynia miksującego włożyć 200g mlecznej czekolady w kawałkach i 100g migdałów w płatkach lub słupkach, zmiksować 10s/obr.10.
3. Do naczynia dodać 1 łyżkę kakao, 150g miękkiego masła, 100g cukru trzcinowego, 4 jajka, 150g mąki orkiszowej lub pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 szczyptę soli, wymieszać przy pomocy kopystki 30s/obr.4,5.
4. Masę przełożyć do blachy o średnicy 23cm wysmarowanej masłem i posypanej łyżką kakao. Szpatułką wyrównać wierzch. Na wierzchu ułożyć krówki wciskając je w ciasto tak jak na filmie.
5. Piec w 160°C przez 30 minut. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku na 5 minut, następnie wyjąć. Podawać po całkowitym ostudzeniu.
Jeśli chcesz zrobić to ciasto bez urządzenia wielofunkcyjnego posiekaj drobno czekoladę z migdałami, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj je widelcem tylko do połączenia składników. Dalej postępuj jak na filmie.
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.pl, przepis został zmodyfikowany.