You are currently viewing Bob czorba czyli wegańska zupa fasolowa

Bob czorba czyli wegańska zupa fasolowa

Bob czorba to wegańska zupa fasolowa pochodząca z Bułgarii. Od momentu gdy zrobiłam ją pierwszy raz podbiła moje serce i żołądek.



Jestem pewna, że posmakuje też mięsożercom, bo moja rodzina wcina ją chętnie i ze smakiem.

Jedyne o czym musisz pamiętać to namoczenie fasoli co najmniej 12 godzin przed gotowaniem.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Bob czorba – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 300g fasoli jasiek
  • 1920g wody
  • 150g korzenia selera
  • 200g marchewki
  • 160g cebuli lub pora
  • 20g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 10g oliwy lub oleju
  • 30g koncentratu pomidorowego
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • liście mięty lub bazylii do dekoracji

1. 300g fasoli jasiek odważyć do miski, zalać 900g wody i moczyć przez co najmniej 12 godzin. Tuż przed gotowaniem bob czorby fasolę odcedzić i przełożyć do miski, wodę wylać.

2. Do naczynia miksującego włożyć 150g korzenia selera pokrojonego na kawałki, posiekać 5s/obr.5. Zgarnąć na dno naczynia.

3. Do naczynia dodać 200g marchewki pokrojonej na kawałki, posiekać 5s/obr.4,5. Przełożyć do miseczki, odstawić.

4. Do naczynia miksującego włożyć 160g cebuli lub pora, pokrojonych na kawałki, poszatkować 3s/obr.5. Zgarnąć na dno naczynia miksującego.

5. Do naczyni dodać 20g mąki orkiszowej lub pszennej , 10g oliwy lub oleju i 20g wody, przemieszać zawartość, dusić bez założonej miarki 3min/120°C/obr.2.

6. Dodać 30g koncentratu pomidorowego i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, dusić bez założonej miarki 2min/120°C/obr.2. Powstałą zasmażkę przełożyć do miseczki, odstawić.

7. Do naczynia miksującego wlać 1000g wody, wsypać namoczoną wcześniej fasolę, zamiast miarki na pokrywie naczynia ustawić koszyczek, gotować 40min/100°C/obroty wsteczne 1,5.

8. Dodać rozdrobnione wcześniej seler i marchewkę, gotować 12min/100°C/obroty wsteczne 1,5.

9. Do miseczki z zasmażką wlać 3 łyżki płynu z gotowania, rozmieszać i dodać do naczynia miksującego. Dodać 2 łyżeczki soli. Gotować 10min/100°C/obroty wsteczne 1.

10. Podawać od razu udekorowane liśćmi mięty lub bazylii.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.pl. Przepis został zmodyfikowany.

Bob czorba czyli wegańska zupa fasolowa Thermomania Thermomix

Bob czorba czyli wegańska zupa fasolowa Thermomania Thermomix



Dodaj komentarz