Przepis na to ciasto to moja odpowiedź na liczne prośby o wypieki nie zawierające pszenicy, orkiszu ani innych glutenowych zbóż. W tym cieście użyłam produktów bezglutenowych, które możesz kupić tutaj – ja tak zrobiłam.
Ciasto wyszło przepyszne. Od razu po upieczeniu dało się je jeść. Ponieważ nie ma tam ani grama glutenu należy pamiętać, że jego konsystencja jest trochę inna – jest bardziej sypkie i szybciej straci świeżość – nie ma tam „kleju” jakiego dostarczają zboża zawierające gluten.
Jeśli chcesz możesz użyć w tym przepisie mąki orkiszowej lub pszennej – taki wariant również opisałam poniżej.
Możesz użyć dowolnych owoców. U mnie były to jagody, które znalazłam w zamrażarce. Musisz je rozmrozić i odsączyć. Możesz też użyć owoców świeżych.
Zobacz najpierw krótki filmik o przygotowaniu ciasta, gdzie w moim komentarzu znajdziesz wiele przydatnych informacji. Jeśli jeszcze nie znasz mojego kanału na You Tube – zapraszam Cię do subskrybowania – jest tam już ponad 100 filmów z przepisami na różne okazje.
Bezglutenowe puszyste ciasto z owocami – przepis na Thermomix www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 150g masła
- 150g cukru trzcinowego
- 4 duże jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 15g proszku do pieczenia – jeśli unikasz glutenu zwróć uwagę żeby był to proszek bez glutenu
- 350g mąki (w wersji bezglutenowej – 200g owsianej, 100g ryżowej, 50g gryczanej – do kupienia na przykład tutaj, w wersji glutenowej- może być sama pszenna/orkiszowa)
- 100g mleka roślinnego, krowiego lub wody
- 150g mąki ziemniaczanej
- dowolne owoce na przykład jagody, truskawki, wiśnie, jeśli mrożone to najpierw rozmrożone i odsączone
1. Rozgrzać piekarnik do 160 °C.
2. Do naczynia miksującego włożyć 150g masła i 150g cukru trzcinowego – ucierać 3min/obr.5. W czasie ucierania dodać 4 duże jajka, 1 łyżeczkę esencji waniliowej. Następnie dodać 15g proszku do pieczenia i 350g mąki bezglutenowej lub glutenowej, 100g mleka lub wody, wymieszać 1min/obr.5. Pod koniec mieszania obniżyć obroty do 4 i przez otwór w pokrywie wsypać 150g mąki ziemniaczanej, mieszać jeszcze 30s/obr.4.
3. Ciasto przelać do blachy o wymiarach 38x27cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć dowolne owoce – conajmniej 1kg. Można dodać garść rodzynek lub żurawiny, posypać je mąką ziemniaczaną (oprószyć – to zwiąże owoce w całość) i cukrem trzcinowym. Piec 40 minut w 160 °C. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 15-20 minut.
Witam!
Rozumiem,żeby uzyskać mąkę ryżową mielimy ryż,owsianą-płatki owsiane.
Pozdrawiam Magda
Możesz zmielić, jednak ja nie mam zbyt dobrych doświadczeń z samodzielnie mielonymi mąkami. Są po prostu zbyt grube i razowe. Kupuję te mąki – wybieram jasne/drobno zmielone. Wtedy wypieki mi się udają.